ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ τιμούν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 18 χρόνια μετά

Οι ΗΠΑ τιμούν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 18 χρόνια μετά
AP Photo/Craig Ruttle

Φόρο τιμής στους σχεδόν 3.000 νεκρούς και 6.000 τραυματίες της 11ης Σεπτεμβίου αποτίνουν οι ΗΠΑ, θύματα της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης που έχει συμβεί μέχρι σήμερα και που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάτω από έναν λαμπρό ήλιο –όπως ήταν οι συνθήκες και πριν από 18 χρόνια– δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, βουλευτές, γερουσιαστές, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου συνέρρευσαν στον χώρο όπου έστεκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα. Εκτός από τα δύο που έπεσαν στη Νέα Υόρκη, το τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο και το τέταρτο, η «Πτήση 93», συνετρίβη σε ένα χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έζησε όλη του τη ζωή στη Νέα Υόρκη μέχρι την εκλογή του στην προεδρία, οπότε μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, σε ομιλία του στο Πεντάγωνο υποσχέθηκε για άλλη μια φορά σήμερα Τετάρτη, ότι θα εντείνει τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την ακύρωση, το Σάββατο, μιας μυστικής συνάντησης που επρόκειτο να έχει με την ηγεσία τους ενόψει της σύναψης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία όμως κατέρρευσε τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ