ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: τα απομεινάρια των Δίδυμων Πύργων συγκλονίζουν

11η Σεπτεμβρίου: τα απομεινάρια των Δίδυμων Πύργων συγκλονίζουν
CNN Greece

Όταν φτάνεις εκεί που κάποτε έστεκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, στο Κάτω Μανχάταν, νιώθεις δέος.

Ακόμη και αν δεν είχες επισκεφτεί ποτέ ξανά τη Νέα Υόρκη έχεις εικόνες μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες για το πώς ήταν το σημείο αυτό πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Έχεις δει μέσα από την μικρή οθόνη την στιγμή που τα αεροπλάνα έπεφταν πάνω στους ουρανοξύστες, τους καπνούς να βγαίνουν από τα κτίρια και τους ανθρώπους να κάνουν βουτιά στο κενό για να μην καούν ζωντανοί.

Έχεις ακούσει την φωνή των εγκλωβισμένων να «σπάει» από την αγωνία.

Έχεις δει σε ζωντανή σύνδεση τα θεόρατα κτίρια να καταρρέουν και να συμπαρασύρουν στο θάνατο ενοίκους και σωστικά συνεργεία κι έχεις παγώσει μαζί με όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Όλες αυτές τις μνήμες σου ανασύρει η παρουσία σου στο Ground Zero.

Τα πάντα όμως «ζωντανεύουν» όταν μπεις στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Οι σκάλες σε κατεβάζουν στη βάση του ενός από τους δυο ουρανοξύστες που κάποτε ήταν τα σύμβολα του Παγκόσμιου Εμπορίου.

Βλέπεις τις λυγισμένες κολώνες που στήριζαν το θεόρατο οικοδόμημα, τις ενώσεις που κόπηκαν μαζί με τόσα νήματα ζωής.

Κατεβαίνεις δίπλα απ’ την σκάλα που χρησιμοποιήσαν όσοι κατάφεραν να κατέβουν με τα πόδια από το κτίριο των 417 μέτρων και να σωθούν.

Υπάρχουν αμέτρητα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που χάθηκαν.

Οι τσαλακωμένες λαμαρίνες από τα πυροσβεστικά οχήματα και τα περιπολικά σου θυμίζουν όλους εκείνους που χάθηκαν στην προσπάθεια τους να σώσουν τον συνάνθρωπο τους.

Δεκάδες είναι οι φωτογραφίες των θυμάτων. Βίντεο από πολλές και διαφορετικές γωνίες από την στιγμή του χτυπήματος.

Αυτό όμως που σε συγκλονίζει είναι τα ηχητικά ντοκουμέντα, οι τελευταίες λέξεις που ειπώθηκαν μεταξύ εγκλωβισμένων και συγγενών.

Στο Μουσείο Ground Zero έχουν μεταφερθεί και ολόκληρα τμήματα καταστημάτων όπως ακριβώς βρέθηκαν στα κομμάτια των πύργων που δεν κατέρρευσαν. Η σκόνη και τα υπολείμματα από τους σοβάδες είναι ακόμη πάνω στα εμπορεύματα.

Τα δυο σιντριβάνια που έχουν δημιουργηθεί στη θέση των δύο Πύργων είναι φτιαγμένα από σκούρο υλικό και έχουν καθοδική πορεία ενώ γύρω απ’ το καθένα αναγράφονται τα ονόματα όλων όσων χάθηκαν.

Αν σηκώσεις την ματιά σου πιο ψηλά θα δεις σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτά το νέο Κέντρο Εμπορίου, το οποίο πλέον στεγάζεται σε έναν ουρανοξύστη.

Μπορεί όλα να έχουν αλλάξει όμως όλα είναι ακόμη εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ