ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε… σουβενίρ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε… σουβενίρ
REUTERS/Christian Hartmann

Η δημοτικότητά του μπορεί να σημειώνει πτώση, όμως τα σουβενίρ-χιονόσφαιρες με τη φωτογραφία του, που πωλούνται στα καταστήματα της Γαλλίας, γίνονται ανάρπαστα. Ο λόγος για τον Εμανουέλ Μακρόν, που έγινε ο πρώτος Γάλλος ηγέτης που… πωλείται σαν σουβενίρ, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, στην Αγγλία.

«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας Γάλλος πρόεδρος που θα μπορούσε να “αξιοποιηθεί” κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως γίνεται αντίστοιχα τόσο με την Βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και με τον Πάπα ή τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα», λέει η Maryse Bazzoli, μια εκ των σχεδιαστών των συγκεκριμένων χιονόσφαιρων.

Αν και δεν πήρε την επίσημη έγκριση από το Ελιζέ, η 61χρονη σχεδίασε τις χιονόσφαιρες με φωτογραφίες του Εμανουέλ Μακρόν, που τον απεικονίζουν είτε μπροστά από μια γαλλική σημαία, είτε στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μέσα σε μόλις έναν μήνα από τότε που μπήκαν στα ράφια των καταστημάτων, έχουν πωληθεί εκατοντάδες τέτοια σουνεβίρ, «εκθρονίζοντας» ακόμη και τις αντίστοιχες χιονόσφαιρες με το σήμα κατατεθέν του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ.

«Αγοράζονται κυρίως από υποστηρικτές του προέδρου, αλλά και από εκείνους που θέλουν να τις δωρίσουν σε φίλους τους που δεν συμπαθούν και τόσο τον Μακρόν», λέει η Maryse Bazzoli στο Reuters.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει κατακόρυφη πτώση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γαλλία, με το 57% των ψηφοφόρων να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ