ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλειώδης παρέλαση για την 73η επέτειο της «Ημέρας Νίκης» στη Μόσχα

Μεγαλειώδης παρέλαση για την 73η επέτειο της «Ημέρας Νίκης» στη Μόσχα
EPA

Tην 73η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της χιτλερικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρτασε σήμερα η Ρωσία με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, κάνοντας παράλληλα επίδειξη ορισμένων από των πιο σύγχρονων υπερόπλων της, ανάμεσά τους ένας υπερηχητικός πύραυλος, αντιπυραυλικά συστήματα με αντιτορπιλικό εξοπλισμό και ένα νέο αεροσκάφος.

Το «παρών» στην παρέλαση έδωσαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η παρέλαση χωρίστηκε σε τρία διαφορετικά μέρη. Το πρώτο, περιλάμβανε παρέλαση κάθε μονάδας του ρωσικού στρατού, καθώς και παραστρατιωτικών μονάδων, οι οποίοι επέδειξαν τις δεξιότητές τους.

Ένα ιστορικό τανκ T-34, συνοδευόμενο από οχήματα που μετέφεραν ιστορικά πανό πολέμου, άνοιξε το δεύτερο μέρος της παρέλασης. Ακολούθησαν τα καλύτερα όπλα που διαθέτει σήμερα η Ρωσία στο έδαφος, από τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα Tigr-M και τα αγωνιστικά οχήματα Kurganets-25 για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Triumf S-400 Triumf και οι πύραυλοι με εκτοξευτήρες πυρηνικών Yars.

Το τμήμα θωράκισης απεικονίστηκε από την τελευταία έκδοση του T-72 και T-14 Armata, του προηγμένου τανκ μάχης που βρίσκεται σήμερα σε δοκιμές. Ο στρατός έδειξε επίσης τον MPT Terminator, ένα περίεργο όχημα που προορίζεται να παρέχει υποστήριξη σε τανκ με συνδυασμό χειροβομβίδων και αντιαρματικών πυραύλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ