ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Νέες έρευνες για τη λύση του μυστηρίου

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Νέες έρευνες για τη λύση του μυστηρίου
AnneFrank.org

Κοντά στη λύση του μυστηρίου αναφορικά με το ποιος πρόδωσε την κρυψώνα της Άννας Φρανκ και της οικογένειάς της, στη Γκεστάπο το 1944, βρίσκεται ένας βετεράνος πράκτορας του FBI, που ερευνά ξανά την υπόθεση.

Ο Vince Pankoke και η ομάδα του, που αποτελείται από 19 εγκληματολόγους, θα αξιοποιήσει όλες τις ερευνητικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Το Μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ έθεσε τα αρχεία του στη διάθεση της νέας έρευνας, η οποία βιντεοσκοπείται και καταγράφεται διαδικτυακά, καθώς οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ιστορικοί, ειδικοί στην ανάλυση ψυχολογικού προφίλ, αλλά και πρώην ντετέκτιβς «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία.

Η ομάδα των ερευνητών που ερευνά ξανά αυτή την «παγωμένη υπόθεση», έκανε μάλιστα και αναπαράσταση, με τη βοήθεια ηθοποιών, της ημέρας που συνελήφθησαν τα μέλη της οικογένειας Φρανκ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το μουσείο/σπίτι της Άννας Φρανκ έδωσε στη δημοσιότητα την δική του μελέτη, συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι η οικογένεια Φρανκ ίσως είχε εντοπιστεί από τους Γερμανούς τυχαία, χωρίς δηλαδή κάποιος να τους έχει προδώσει. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συντάκτες αυτής της μελέτης επεσήμαιναν ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν επαρκώς αυτό το ενδεχόμενο.

Τώρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ο Pankoke ισχυρίζεται πως στην αρχική του έρευνα εντόπισε νέες πληροφορίες από έγγραφα που είχαν σταλεί στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο και αποχαρακτηρίστηκαν προσφάτως.

Από αυτά τα έγγραφα προκύπτει πως οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, κρατούσαν αναλυτικό αρχείο συλλήψεων, το οποίο θεωρούνταν ότι είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια βρετανικού βομβαρδισμού το 1944.

«Πέρασα πολύ χρόνο στα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών και βρήκα ντοκουμέντα από το Άμστερνταμ, που μου είχαν πει ότι δεν υπήρχαν», λέει ο 59χρονος ερευνητής. «Κάποια από αυτά τα αρχεία ήταν κατεστραμμένα, άλλα από νερό κι άλλα από φωτιά, και είναι γραμμένα με γερμανικούς τεχνικούς στρατιωτικούς όρους, οπότε θα πάρει αρκετό χρόνο η “αποκρυπτογράφησή” τους. Βρήκαμε όμως λίστες με ονόματα Εβραίων που είχαν συλληφθεί έπειτα από προδοσία, λίστες με ονόματα πληροφοριοδοτών και πρακτόρων της Γκεστάπο που έζησαν στο Άμστερνταμ. Μπορούμε να βρούμε τη σύνδεση μεταξύ όλων αυτών», τονίζει ο Pankoke, ο οποίος για πολλά χρόνια ερευνούσε μυστικά υποθέσεις για το καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας.

«Δεν είναι στόχος μας να καταδικάσουμε κάποιον. Απλά προσπαθώ να λύσω την τελευταία υπόθεση της καριέρας μου. Δεν υπάρχει όριο στην αλήθεια», ξεκαθαρίζει.

Η νέα έρευνα ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την ομάδα να απευθύνει έκκληση για πληροφορίες στην περιοχή Joordan του Άμστερνταμ, όπου κρυβόταν για δύο χρόνια η Άννα Φρανκ, ως τις 4 Αυγούστου του 1944 οπότε και την εντόπισαν οι Γερμανοί, μαζί με τους γονείς της και την αδελφή της. Την έστειλαν αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Westerbork στην Ολλανδία και στη συνέχεια στο Άουσβιτς, όπου πέθανε τον Φεβρουάριο του 1945 από τύφο, σε ηλικία 15 ετών.

Ο πατέρας της, Όττο, ήταν ο μόνος από την οικογένεια που επέζησε και όταν επέστρεψε στο Άμστερνταμ από το Άουσβιτς, είχε εκμυστηρευτεί τις υποψίες του ότι ένας από τους εργαζόμενους στην αποθήκη, ο Wilhelm van Maaren, είχε προδώσει την οικογένειά του. Οι ολλανδικές Αρχές ερεύνησαν τις καταγγελίες του Όττο Φρανκ, το 1948 αλλά και το 1963, όμως δεν βρήκαν στοιχεία που να συνιστούν αποδείξεις για κάτι τέτοιο σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

«Δεν ήταν πραγματικά έρευνες», λέει τώρα ο Pankoke υποστηρίζοντας πως μελετώντας τους συγκεκριμένους φακέλους, διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Μεταγενέστερη έρευνα του Ινστιτούτου Εγγράφων από τον πόλεμο, στην Ολλανδία το 2003, έβαλε στο στόχαστρό της δύο άλλους πιθανούς υπόπτους, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Η νέα ομάδα που άνοιξε ξανά την υπόθεση έχει να μελετήσει ογκώδεις φακέλους με στοιχεία, ωστόσο έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την «ετυμηγορία» της στις 4 Αυγούστου 2019, ακριβώς 75 χρόνια μετά τη σύλληψη της Άννας Φρανκ και της οικογένειάς της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ