Στη Μόσχα για πρώτη φορά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας (pics)

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ έφτασε στη Μόσχα την Τετάρτη, στην πρώτη του ιστορική επίσκεψη στη χώρα, όπως την χαρακτηρίζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς υπάρχουν πολλές προσδοκίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών που είναι και οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν την άφιξη του Σαουδάραβα μονάρχη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του ενός 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ταμείο που έχει ιδρύσει από κοινού με την Ρωσία.

Την απόφαση αυτή του Ριάντ κοινοποίησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS. Στην ίδια συνέντευξη ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών πόρων Χαλέντ Αλ Φαλέχ, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και έχει διεξάγει συνομιλίες με τις δέκα κορυφαίες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ενώ έχει συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις που αφορούν την συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Ο Ρώσος υπουργός είπε, ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται από την συμφωνία της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ. Ο Νόβακ ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για τις τεχνολογίες που διαθέτει η Ρωσία στον τομέα της εξόρυξης, του εντοπισμού κοιτασμάτων και των υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

2017 10 04T170141Z 678161196 UP1EDA41BAS44 RTRMADP 3 SAUDI KING RUSSIA ARRIVALREUTERS/Sergei Karpukhin

Στο πλαίσιο της πρώτης του αυτής επίσκεψης, ο Σαουδάραβας μονάρχης θα έχει την Πέμπτη συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις οποίες, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη περεταίρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον εμπορικό, επενδυτικό, πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται η υπογραφή συμφωνιών στο ενεργειακό, κατασκευαστικό τομέα όπως και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και συμφωνίες σε άλλους τομείς της οικονομίας.

2017 10 04T164941Z 1814304601 UP1EDA41AQS3Y RTRMADP 3 SAUDI KING RUSSIA ARRIVALREUTERS/Sergei Karpukhin

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, με έμφαση στις ένοπλες διενέξεις στην περιοχή.

2017 10 04T170702Z 309135031 UP1EDA41BJP48 RTRMADP 3 SAUDI KING RUSSIA ARRIVALREUTERS/Sergei Karpukhin

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ η επίσκεψη του Σαυδάραβα μονάρχη θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Όπως δήλωσε ο Σαουδάραβας πρέσβης στην Μόσχα οι σχέσεις του Ριάντ και της Μόσχας εισέρχονται σ΄ ένα νέο ποιοτικό επίπεδο ανάπτυξης, με μεγάλες προοπτικές το οποίο θα φανεί πολύ σύντομα.

Διαβάστε επίσης