ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση της Μαδρίτης στο διάγγελμα Πουτζντεμόν

Απάντηση της Μαδρίτης στο διάγγελμα Πουτζντεμόν
REUTERS/Yves Herman

Υπέρ της μεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης τάχθηκε ο πρόεδρος της πρώτης, Κάρλες Πουτζντεμόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η στιγμή αυτή επιβάλει μεσολάβηση. Δεχθήκαμε πολυάριθμες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε και άλλες. Όλοι αυτοί που προσφέρθηκαν γνωρίζουν ότι είμαι έτοιμος για μια διαδικασία μεσολάβησης», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας:

2017 10 04T201934Z 990298453 RC160B6DAB90 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί: Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας. Εντούτοις, το κράτος δεν απάντησε θετικά σε καμία από αυτές τις προσφορές.

REUTERS/Vincent West

Άμεση ήταν η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ισπανίας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «αν ο Πουτζντεμόν επιθυμεί διάλογο ή διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας, χρειάζεται πρώτα να σεβαστεί το νόμο. Αν ο Πουτζντεμόν θέλει συνομιλίες, ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται πρώτα να κάνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ