ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η Μέρκελ συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκίνησε η Μέρκελ συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) -αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)- και Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ για την σύσταση της κυβέρνησης, η οποία, όμως, φαίνεται πως θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Στην ατζέντα της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται ότι βρίσκεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ζήτημα στο οποίο ο Ζεεχόφερ κρατά μια πολύ αυστηρή στάση καθώς, όπως σχολιάζει η Telegraph, είναι αντίθετος στην πολιτική της Μέρκελ.

Μάλιστα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον σχηματισμό οποιουδήποτε συνασπισμό, εκτός εάν η Μέρκελ συμφωνήσει τελικά με έναν ετήσιο όρο (200.000) για τον αριθμό έλευσης προσφύγων στη Γερμανία.

Ωστόσο, στο ζήτημα του ορίου, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), όσο και το κόμμα των Πρασίνων, με τις συνομιλίες να φαίνεται ότι θα διαρκέσουν αρκετά, έως ότου βρεθεί κοινό μέτωπο.

Βέμπερ: Λύση στο προσφυγικό μπορεί να δώσει μόνο η ΕΕ

To προσφυγικό είναι σημείο τριβής στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και "η λύση" θα μπορούσε να δοθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Politico, ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα γερμανικά κόμματα στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, είναι το εάν θα επιβληθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες που δέχεται η χώρα κατ' έτος.

Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται εντός της ΕΕ: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις ήδη διαθέσιμες λύσεις στις Βρυξέλλες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο τις ερχόμενες εβδομάδες»

Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, η λύση που προτείνει δεν θα απαιτήσει τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, καθώς «δικαίωμα σε άσυλο» έχουν μόνο εκείνοι, οι οποίοι αναζητούν προστασία, επειδή υφίστανται ή θα υποστούν πολιτικές διώξεις στη χώρα τους - που τελικά είναι μόλις ένα μικρό τμήμα των όσων αιτούνται άσυλο στη Γερμανία, εξήγησε ο Γερμανός Συντηρητικός πολιτικός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) .

Αυστηρότερη πολιτική στην ευρωζώνη θέλει ο ηγέτης του FDP

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, του κόμματος που πιθανόν να είναι εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από άλλη, την Παρασκευή να υπάρξει σκληρότερη στάση για την δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική στην ευρωζώνη – χωρίς ωστόσο να διεκδικεί μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών.

Η Μέρκελ, που προσπαθεί να σχηματίσει έναν τριμερή συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους και κυκλοφορούν εικασίες ότι το FDP θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών ως αντάλλαγμα για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. «Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό», δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του θέλει να αναλάβει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών από το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ