ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους και πάλι οι Ισπανοί καθώς η ένταση με την Καταλονία κλιμακώνεται (pics)

Στους δρόμους και πάλι οι Ισπανοί καθώς η ένταση με την Καταλονία κλιμακώνεται (pics)
Διαδήλωση υπέρ του διαλόγου με την Καταλονία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου REUTERS/Eric Gaillard

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη το Σάββατο ενώ η Καταλονία ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι ντυμένοι στα άσπρα, με κύριο αίτημα την έναρξη διαλόγου για τον τερματισμό της χειρότερης πολιτικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η εύπορη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, με τη δική της γλώσσα και πολιτισμό, έχει εδώ και χρόνια δηλώσει ότι διαφέρει από την υπόλοιπη επικράτεια ενώ την περασμένη Κυριακή προχώρησε σε δημοψήφισμα για απόσχιση από την Ισπανία, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει ως αντισυνταγματικό.

2017 10 07T111723Z 984454987 RC1B731FB450 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Eric Gaillard

Το πολιτικό αδιέξοδο δίχασε τη χώρα ενώ εξώθησε τράπεζες και εταιρίες στη μεταφορά των εδρών τους εκτός Καταλονίας ενώ και οι αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων κλονίστηκαν από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ισπανική οικονομία. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εξακολουθεί να προτρέπει σε διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το θέμα πιθανό να συζητηθεί στο προγραμματισμένο Εurogroup και στο Ecofin, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

2017 10 07T110836Z 622916973 RC159DFFC170 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Rafael Marchante

Η δημόσιες δηλώσεις στήριξης στον Ραχόι ακολουθούνται από ιδιωτικές συζητήσεις κατά τις οποίες επισημαίνεται η ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων για «μετάδοση» της πολιτικής κρίσης σε άλλες χώρες, όπως και οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ