ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα δημιουργεί τουρκική ζώνη στη Συρία υπό το πρόσχημα της ασφάλειας

Η Άγκυρα δημιουργεί τουρκική ζώνη στη Συρία υπό το πρόσχημα της ασφάλειας
Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα/Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Osman Orsal

Βομβαρδισμούς κατά της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ-Σαμ στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας εξαπέλυσαν την Κυριακή οι δυνάμεις της Τουρκίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά και ενόπλων, πως τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην επαρχία για την υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα υποστηρίξουν επιχείρηση των ανταρτών στην περιοχή, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην συμμάχου της Αλ Κάιντα.

«Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως η χώρα του υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει τη μείωση της βίας στην Ιντλίμπ, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Όμως, η Τουρκία με αυτό τον τρόπο αυξάνει κατά πολύ την επιρροή της στη περιοχή και υπό το πρόσχημα της ασφάλειας χτίζει τη δική της «ζώνη» εντός της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει σταθερά στη θέση του για αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν βέβαια η Άγκυρα δρα δυναμικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Ο ίδιος είχε τονίσει πως αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση τότε «βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας».

H Ιντλίμπ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης», που ανακοινώθηκαν από τους συμμάχους της Δαμασκού τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ