ΚΟΣΜΟΣ

Περιορίζει τη δραστηριότητά της στο Αφγανιστάν η ΔΕΕΣ εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας

Περιορίζει τη δραστηριότητά της στο Αφγανιστάν η ΔΕΕΣ εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας
REUTERS/Mohammad Ismail

Τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της στο Αφγανιστάν και την αποχώρησή της από το βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από τρεις επιθέσεις εναντίον αποστολών της σε διάστημα εννέα μηνών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε επτά εργαζόμενούς της, αποφάσισε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού μέσω ανακοίνωσης την οποία έκανε την Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στο Αφγανιστάν, κυρίως στο βόρειο τμήμα, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται από την άνοιξη και μετά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας.

Η επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στη χώρα δήλωσε από την Καμπούλ πως «έπειτα από εσωτερικές συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, φάνηκε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον περιορισμό της παρουσίας και των δραστηριοτήτων μας στο Αφγανιστάν».

Τα κέντρα της ΔΕΕΣ στη Μάιμανα, στη βορειοδυτική επαρχία Φαριάμπ, και στην Κουντούζ (βορειοανατολικά) «θα κλείσουν ως το τέλος του έτους και αυτό της Μαζάρ-ι- Σαρίφ (βόρεια) θα περιοριστούν σημαντικά», εξήγησε η ίδια.Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής, που είναι πολύ δύσκολη για μια οργάνωση που έχει παρουσία σε όλο το Αφγανιστάν εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, έγινε ένα μήνα μετά τον φόνο μιας Ισπανίδας κινησιοθεραπεύτριας στη Μαζάρ.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Σεπτεμβρίου η Λορένα Ενεμπράλ Πέρεθ σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας σε ένα κέντρο αποκατάστασης της ΔΕΕΣ στη Μαζάρ από έναν ασθενή ο οποίος είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα και λάμβανε θεραπεία στο κέντρο αυτό επί 19 χρόνια.

«Το κέντρο αποκατάστασης ίσως να μπορέσει να επαναλειτουργήσει στο μέλλον, όμως θα πρέπει να το δώσουμε σε έναν αξιόπιστο συνεργάτη», διευκρίνισε η Ζαναρέλι. «Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα εξετάζουμε πώς μπορούμε να εργαζόμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια».Σημειώνεται πως η ΔΕΕΣ διαθέτει 1.800 εργαζόμενους στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων 120 αλλοδαπούς, «εκ των οποίων 90 με 100 αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα».

«Η ΔΕΕΣ έγινε στόχος τριών μεγάλων επιθέσεων σε διάστημα εννέα μηνών», υπενθύμισε η Ζαναρέλι. Πριν την επίθεση στη Μαζάρ, ένας από τους εργαζόμενους της οργάνωσης απήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 και κρατήθηκε όμηρος επί τέσσερις εβδομάδες στην Κουντούζ. Τον Φεβρουάριο έξι εργαζόμενοι στην οργάνωση αρωγής σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην Τζόουζάν (βόρεια) και δύο ακόμη κρατήθηκαν όμηροι επί επτά μήνες, προτού αφεθούν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια συνεχίζοντας τόνισε πως «γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις των αποφάσεών μας για το βόρειο (Αφγανιστάν), όμως δεν έχουμε επιλογή».Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις αρωγής έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό το 2001. Όμως καμία δεν έχει υποστεί τόσες απώλειες στο πρόσφατο παρελθόν.

«Καθώς δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο σημειώθηκαν τα συμβάντα αυτά, είναι δύσκολο να πούμε αν ήταν τυχαία. Όμως εμείς, αισθανόμαστε ότι είμαστε στο στόχαστρο», επεσήμανε η αξιωματούχος.

«Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε έχουν αναχθεί σε βασική πρόκληση για εμάς. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος, και αυτός δεν είναι στόχος μας, για την ασφάλειά μας πρέπει να εγγυηθούν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές», εκτίμησε η Ζαναρέλι.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΕΣ διεξάγει διάλογο «με όλους τους βασικούς παράγοντες, όμως δεν μπορούμε να μιλάμε με όλους». Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 20 ένοπλες οργάνωσες δρουν στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πιο ενεργοί είναι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ