ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο στρατός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίου ντε Τζανέιρου

Βραζιλία: Ο στρατός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίου ντε Τζανέιρου
REUTERS

Ο στρατός της Βραζιλίας επέστρεψε την Τρίτη στη Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίου ντε Τζανέιρου, για να υποστηρίξει μια επιχείρηση της αστυνομίας έπειτα από νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Περίπου χίλιοι στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε αυτή τη φαβέλα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, για μια επιχείρηση που είχε στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ βαριά οπλισμένων συμμοριών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από τη Ροσίνια την 29η Σεπτεμβρίου, καθώς η κατάσταση επισήμως θεωρείτο πως είχε «σταθεροποιηθεί».

Αλλά νωρίς το πρωί της Τρίτης 500 στρατιώτες και θωρακισμένα πήραν ξανά θέσεις στην είσοδο και γύρω από τη φτωχογειτονιά, ιδίως στη δασική έκταση που φθάνει ως την εύπορη συνοικία Γκάβεα, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου οι διακινητές κρύβουν μέρος του οπλοστασίου τους και των ναρκωτικών τους και συχνά κρύβονται και οι ίδιοι.

Η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας και η χωροφυλακή διεξήγαγαν «με την τεχνική υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων» μια «εκκαθαριστική επιχείρηση στη δασική περιοχή της Ροσίνιας» ανέφερε η γραμματεία μέσω Twitter, μετά τις συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες.

«Θα ψάξουμε για όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν» τα μέλη των συμμοριών που συγκρούονται, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ο συνταγματάρχης Χομπέρτου Ιταμάρ, προσθέτοντας ότι θα εκτελείτο μια «σχολαστική» επιχείρηση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Πολιτείας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο στο τέλος της ημέρας ότι η επιχείρηση του στρατού ολοκληρώθηκε και ότι οι δυνάμεις του στρατού αποχώρησαν από τη Ροσίνια.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εννιά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές στη φαβέλα παρέμειναν κλειστά.

Μετά την αποχώρηση των περίπου 950 στρατιωτών στα τέλη του Σεπτεμβρίου από τη Ροσίνια, 500 αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν σε αυτή τη φαβέλα, όπου η εισβολή μιας συμμορίας που ήθελε να εκθρονίσει μια άλλη η οποία κυριαρχεί στην εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών οδήγησε στις ανταλλαγές πυρών.

Σε αυτόν τον «πόλεμο» των συμμοριών αναμετρώνται ο πρώην βαρόνος της διακίνησης ναρκωτικών στη Ροσίνια, ο Αντόνιου Φρανσίσκου Μπονφίμ, ή «Νεμ», ο οποίος φυλακίστηκε το 2011, και το άλλοτε δεξί του χέρι, ο Χοζέριου Αβελίνου ντα Σίλβα, γνωστός και ως «Χοζέριου 157», ο οποίος καταζητείται από τις αρχές.

Το βράδυ της Τρίτης η γυναίκα του «Νεμ», η Τζανούμπια ντε Σόουζα Χανζέλ, συνελήφθη σε μια άλλη φαβέλα, τη Μόχο ντο Ντεντέ, κοντά στο αεροδρόμιο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, γνωστοποίησε η αστυνομία μέσω Twitter.

Η Τζανούμπια, που είχε καταδικαστεί ερήμην σε 28 χρόνια κάθειρξη τον Μάρτιο του 2016 για διακίνηση ναρκωτικών, διέφευγε τη σύλληψη. Η γυναίκα του βαρόνου περιέπαιζε τις αρχές, δημοσιεύοντας για παράδειγμα φωτογραφίες της με μπικίνι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι διηύθυνε τον Σεπτέμβριο την επίθεση εναντίον του «Χοζέριου 157», κατόπιν διαταγών που έλαβε εξ αποστάσεως από τον «Νεμ», ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στη βόρεια Βραζιλία.

Περίπου έναν χρόνο αφότου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που χαρακτηρίστηκαν επιτυχία, η βραζιλιάνικη μητρόπολη είναι αντιμέτωπη με μια ανάφλεξη της βίας στις φαβέλες, η οποία επιτάθηκε από την οικονομική κρίση στην Πολιτεία.

Καθώς η πολιτειακή κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι καθυστερήσεις των μισθών των αξιωματούχων, των δημοσίων λειτουργών και των αστυνομικών συχνά διαρκούν μήνες, αποφασίστηκε να σταλούν δυνάμεις του στρατού για να συνδράμουν την αστυνομία στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συμμοριών που λυμαίνονται τις φαβέλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ