ΚΟΣΜΟΣ

Για υπερβολές σε ό,τι αφορά τους εκτοπισμένους Ροχίνγκια «κατηγορεί» τη διεθνή κοινότητα η Μιανμάρ

Για υπερβολές σε ό,τι αφορά τους εκτοπισμένους Ροχίνγκια «κατηγορεί» τη διεθνή κοινότητα η Μιανμάρ
REUTERS

Η διεθνής κοινότητα «υπερβάλλει» για τον αριθμό των προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του στρατού της χώρας, οι στρατιώτες του οποίου κατηγορούνται από τον ΟΗΕ για «εθνοκάθαρση» στην Πολιτεία Ραχίν.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ροχίνγκια (σε σύνολο ενός εκατομμυρίου που ζουν στη Μιανμάρ) έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τα τέλη Αυγούστου στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και χιλιάδες άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Φεύγουν για να γλιτώσουν μια εκστρατεία διώξεων που έχει ξεκινήσει ο στρατός της Μιανμάρ μετά τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον θέσεων της αστυνομίας στις 25 Αυγούστου.

«Είναι υπερβολικό να λέει κανείς ότι ο αριθμός των Μπενγκάλι που φεύγουν για το Μπανγκλαντές είναι τόσο μεγάλος», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλενγκ, χρησιμοποιώντας για τους Ροχίνγκια τον υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιείται στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση είναι τα μέσα ενημέρωσης και «η προπαγάνδα τους».

Ο Τύπος και κυρίως ο δυτικός, κατηγορείται από την κυβέρνηση της Μιανμάρ και τον στρατό επειδή θεωρούν ότι τηρεί μια στάση υπέρ των Ροχίνγκια σε μια χώρα όπου το 90% των κατοίκων είναι βουδιστές και το μίσος για τους μουσουλμάνους είναι διαδεδομένο.

myanmar

Πηγή: Reuters

Ωστόσο την Τετάρτη, σε νέα του έκθεση ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η εκστρατεία του στρατού είναι «καλά οργανωμένη, συντονισμένη και συστηματική» και έχει στόχο «όχι μόνο να τους εκδιώξει (τους Ροχίνγκια) από τη Μιανμάρ, αλλά και να εμποδίσει την επιστροφή τους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε επαφή με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μιανμάρ και ότι «ενδέχεται να εξετάσει» την επιβολή κυρώσεων, «αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση».

Το δράμα των Ροχίνγκια σε Μιανμάρ και Μπαγκλαντές μέσα από τα μάτια του Ελληνοαμερικανού Π. Κολοβού

Την ώρα που Μπανγκλαντές και Μιανμάρ συνομιλούν για την επιστροφή των προσφύγων, ο επικεφαλής του στρατού μοιάζει να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ροχίνγκια δεν είναι πολίτες της χώρας.

myanmar 2

Πηγή: Reuters

«Ο τόπος καταγωγής των Μπενγκάλι είναι η Βεγγάλη», έγραψε στο Facebook. Μια άποψη που συμμερίζεται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Μιανμάρ.

Στο μεταξύ στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα ο πάπας Φραγκίσκος ως απεσταλμένος της «ειρήνης», όπως διαβεβαίωσε σήμερα η καθολική εκκλησία.

Ο πάπας «έρχεται για το καλό της χώρας και θα μιλήσει για την ειρήνη», εξήγησε ο εκπρόσωπος των καθολικών επισκόπων στη Μιανμάρ Μαριάνο Σόε Νενγκ. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο θέμα θα μιλήσει και αν θα αναφερθεί στην κρίση στην Πολιτεία Ραχίν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ