ΚΟΣΜΟΣ

Θερμά λόγια Τραμπ για το Πακιστάν μετά την απελευθέρωση οικογένειας από τους Ταλιμπάν (pics)

Θερμά λόγια Τραμπ για το Πακιστάν μετά την απελευθέρωση οικογένειας από τους Ταλιμπάν (pics)

Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την κυβέρνηση του Πακιστάν μετά την απελευθέρωση από τις πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις μίας Αμερικανίδας, του Καναδού συζύγου της και των τριών παιδιών τους, που είχαν αιχμαλωτίσει οι Ταλιμπάν.

Προ περίπου πέντε ετών η Caitlan Coleman και ο σύζυγός της Joshua Boyle, είχαν απαχθεί κατά την διάρκεια ταξιδιού τους στο Αφγανιστάν από την ομάδα Haqqani, σύμμαχο των Ταλιμπάν. Η Coleman ήταν έγκυος όταν απήχθη και σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταλιμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο, το ζευγάρι εμφανιζόταν αγκαλιά με δύο μικρά παιδιά.

Καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στο ευτυχές τέλος της ομηρίας του ζευγαριού, αλλά και των τριών παιδιών του, τα οποία γεννήθηκαν την περίοδο της αιχμαλωσίας τους, δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την επιχείρηση διάσωσης.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αρκέστηκε να ενημερώσει πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της έσωσαν τους ομήρους, ενώ και η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την «σωτηρία» της Αμερικανίδας, του Καναδού και των τριών παιδιών τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε τρίτο παιδί καθώς όλες οι ενδείξεις έδειχναν πως τα παιδιά ήταν δύο.

2017 10 12T154111Z 1632528302 RC11677946D0 RTRMADP 3 PAKISTAN AFGHANISTAN KIDNAPPING

(Οι απαχθέντες και τα δύο απ' τα τρία παιδιά τους/Taliban/Social media via REUTERS)

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει πολλάκις το Πακιστάν για την αδυναμία του να διαλύσει την οργάνωση. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν μάλιστα κάνει λόγο για δεσμούς του Ισλαμαμπάντ με ομάδες πολιτοφυλακής, που μάχονται κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις είχε κάνει λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια» συνεργασίας με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, προτού ο Τραμπ αναλάβει την υπόθεση και προχωρήσει «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για να αλλάξει την στάση της πακιστανικής κυβέρνησης.

Και ίδιος ο Τραμπ έχει καταφερθεί κατά του Ισλαμαμπάντ με αφορμή την απαγωγή και μακροχρόνια κράτηση του ζεύγους. Μετά την απελευθέρωσή τους όμως, έκανε λόγο για μία «θετική στιγμή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν.

2017 10 12T161036Z 368367260 RC1E3824F9E0 RTRMADP 3 USA HEALTHCARE TRUMP

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Η συνεργασία της κυβέρνησης του Πακιστάν δείχνει πως τιμά τις επιθυμίες των ΗΠΑ για την ανάληψη περισσότερης δράσης αναφορικά με την ασφάλεια της περιοχής», είπε ο πλανητάρχης σε δήλωσή του.

«Εργάστηκαν πολύ σκληρά και θεωρώ πως ξεκίνησαν να σέβονται εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η επιτυχία υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών και της προσήλωσης του Πακιστάν» για συνεργασία με τις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί ένας κοινός εχθρός, ανέφεραν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν σε ανακοίνωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ