ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Η μάστιγα του υποσιτισμού απειλεί 800.000.000 ανθρώπους (infographic)

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Η μάστιγα του υποσιτισμού απειλεί 800.000.000 ανθρώπους (infographic)
REUTERS/Khaled Abdullah

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Η γιορτή πρωτοεμφανίστηκε το 1945 για να γιορτάσει την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Η κύρια αρχή που γιορτάζει η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι η προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Η έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας από τον ΟΗΕ διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο για την επίτευξη αυτού του αξιόλογου στόχου.

Ο ετήσιος εορτασμός της χρησιμεύει ως δείκτης της σημασίας αυτού του Οργανισμού. Συμβάλλει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφασιστική ανάγκη για επιτυχημένες γεωργικές πολιτικές. Εκείνες, δηλαδή, που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα τροφίμων για όλους.

Τα τελευταία χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής εστιάζει σε διάφορες πτυχές της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας. Αυτές περιλαμβάνουν την αλιεία, την κλιματική αλλαγή και της βιοποικιλότητα.

2017 10 15T081637Z 1887716202 RC1E9A025050 RTRMADP 3 CHINA CONGRESS POVERTY

(REUTERS/Thomas Peter)

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, 300.000.000 ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, δηλαδή 100.000.000 περισσότεροι από το 1995. Σημαντική είναι και η αύξηση που παρατηρείται στην βρώση κρέατος από το 1979 έως το 1990.

Στον αντίποδα, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την άλλη πλευρά του νομίσματος. Υπολογίζεται πως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, 900.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν σε συνθήκες πείνας, ενώ στα 2 δισεκατομμύρια φτάνουν οι άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Συνολικά 800.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη απειλούνται από τον υποσιτισμό.

Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017

«Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης – Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη». Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της φετινής Ημέρας. Ο κόσμος είναι εν κινήσει. Περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από οποιαδήποτε στιγμή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της αυξημένης σύγκρουσης και της πολιτικής αστάθειας. Αλλά η πείνα, η φτώχεια και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της μετανάστευσης.

2017 10 15T081603Z 1249265732 RC1A6EE417D0 RTRMADP 3 CHINA CONGRESS POVERTY

(REUTERS/Thomas Peter)

Οι μεγάλες κινήσεις των ανθρώπων σήμερα παρουσιάζουν σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν παγκόσμια δράση. Πολλοί μετανάστες φθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργώντας εντάσεις όπου οι πόροι είναι ήδη σπάνιοι, αλλά η πλειοψηφία, περίπου 763 εκατομμύρια, κινείται μέσα στις χώρες τους παρά στο εξωτερικό.

Τα τρία τέταρτα των ακραίων φτωχών βασίζουν τη ζωή τους στη γεωργία ή σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες. Η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν στους κατοίκους της υπαίθρου, ιδίως τη νεολαία, να παραμείνουν στο σπίτι όταν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να το κάνουν και να έχουν πιο ανθεκτικές συνθήκες διαβίωσης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης.

18595424

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ανάπτυξη της υπαίθρου μπορεί να αντιμετωπίσει παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κινηθούν δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για νέους που δεν είναι μόνο καλλιεργημένοι (όπως μικρές γαλακτοκομικές ή πουλερικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων ή κηπουρική). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ανθεκτικό τρόπο διαβίωσης, καλύτερη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, μειωμένη σύγκρουση των φυσικών πόρων και λύσεις στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Επενδύοντας στην αγροτική ανάπτυξη, η διεθνής κοινότητα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει το δυναμικό της μετανάστευσης για να στηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των εκτοπισμένων και των φιλοξενούντων κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι έδαφος για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη.

hunger

(REUTERS/Babu)

Ο ρόλος του FAO

Ο FAO συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κοινότητες για να παράσχει αποδείξεις σχετικά με τα μεταναστευτικά πρότυπα και δημιουργεί τις ικανότητες των χωρών να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση μέσω πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης. Υποστηρίζει κυβερνήσεις και εταίρους καθώς εξερευνούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της μετανάστευσης, ιδίως όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχειας.

Η μετανάστευση αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης, καθώς οι οικονομίες υποβάλλονται σε διαρθρωτική μετατροπή και οι άνθρωποι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης εντός και μεταξύ των χωρών. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε τους διαρθρωτικούς παράγοντες των μεγάλων μετακινήσεων ανθρώπων για να καταστήσουμε τη μετανάστευση ασφαλή, τακτική και τακτική. Με τον τρόπο αυτό, η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και των αγροτικών πόρων διαβίωσης, προωθώντας έτσι την πρόοδο των χωρών στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ