ΚΟΣΜΟΣ

Στην «αυγή» ενός νέου κύκλου διαδικτυακής λογοκρισίας η Κίνα

Στην «αυγή» ενός νέου κύκλου διαδικτυακής λογοκρισίας η Κίνα
REUTERS/Edgar Su

Την ώρα που οι ηγέτες της Κίνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση εξαπολύει νέο ιδεολογικό πόλεμο στο διαδίκτυο, εφαρμόζοντας κανόνες «σκοταδισμού», που πλήττουν την ελεύθερη έκφραση των πολιτών.

Ειδικοί εκτιμούν πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία του συνεδρίου για να επιβάλει ένα επίπεδο ελέγχου στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που όμοιο του δεν έχει παρουσιασθεί από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ. Άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει την καμπάνια «φίμωσης» των αντιφρονούντων στο ίντερνετ.

Το διαδίκτυο ήταν πάντοτε σημείο αντιπαράθεσης για το Κομμουνιστικό Κόμμα, όμως τους τελευταίους 12 μήνες το επίπεδο λογοκρισίας που έχει επιβληθεί ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Νέοι νόμοι και κανονισμοί ξεπηδούν συνεχώς για την πρέπουσα διαδικτυακή έκφραση.

Από το 2011, όταν και ανέλαβε την εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να προσαρμόσει την εικόνα που προβάλει η Κίνα στο εξωτερικό στα δικά του θέλω, όπως παρατηρεί το CNNi. Προώθησε μία νέα ιδεολογία για να αντικαταστήσει την πτωτική πορεία που ακολουθεί η ιδέα του Κομμουνισμού και του ίδιου του Μάο.

«Αντίθετα με άλλους Κινέζους ηγέτες από την περίοδο της αναμόρφωσης, ο Σι Τζινπίνγκ έχει εστιάσει τις προσπάθειες του στη δημιουργία ενός νέου κινεζικού εθνικού αφηγήματος», αναφέρουν οι συντάκτες μελέτης από το Ινστιτούτο Μελετών της Κίνας (MERICS).

Παράλληλα, όμως, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει «λάβει δραστικά μέτρα για να καταπιέσει ιδέες που θεωρεί εχθρικές».

china

(Οι «μονομάχοι» για την ηγεσία/CNNi)

Η «μάχη» της λογοκρισίας

Ο Λι Χονγκουάν έχει σημαντική πείρα στη «μάχη» κατά της λογοκρισίας που επιβάλει το κράτος. Όντας αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δημιουργήσει το «VIP Reference», ένα ιντερνετικό ενημερωτικό δελτίο που συγκέντρωνε όλες τις απαγορευμένες ειδήσεις και τα παραπολιτικά νέα και τα μετέφερε μέσω της πλατφόρμας του σε όλους τους «ανυποψίαστους» – για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο – Κινέζους.

Αλλά, η προσπάθειά του διακόπηκε βιαίως όταν η κυβέρνηση επέβαλε νέες απαγορεύσεις, κόβοντας όλες τις γέφυρες επικοινωνίας που είχε στη διάθεσή του. Για πολλά χρόνια είχε χάσει όλα τα «όπλα» του. Τότε εμφανίστηκε το WeChat, μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Κινέζοι για τα πάντα… από το να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο, έως και να καλούν ταξί και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Χρησιμοποιώντας το WeChat ο Λι και δεκάδες άλλοι κατάφεραν να μοιραστούν με τους συμπατριώτες τους νέα από ιστοτότους αντιφρονούντων και μηνύματα αποστασίας.

Όμως, ο Λι έπεσε θύμα και της νέας «δίωξης» του Πεκίνου στο διαδίκτυο. Οι Αρχές έλαβαν την άδεια να παρεισφρέουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, σαρώνουν το WeChat για να εντοπίσουν υπόπτους σε ομαδικές συνομιλίες και στη συνέχεια τους οδηγούν ενώπιον δικαστηρίων.

Οι αναρτήσεις που κάνει ο Λι στην αμερικάνικη έκδοση του WeChat έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα και του έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε ομαδικές συνομιλίες.

Ο ιδιοκτήτης του WeChat δεν απάντησε σε ερώτηση του CNNi για τις καταγγελίες περί λογοκρισίας, όπως φαίνεται όμως οι κανονισμοί της κυβέρνησης έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Τον περασμένο μήνα, 40 μέλη ομαδικής συνομιλίας του WeChat στην επαρχία Χουμπέι τιμωρήθηκαν γιατί «δημοσιοποιήσαν ασεβή σχόλια» για την τοπική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παντού κλειστές πόρτες

Οι κάτοικοι του Πεκίνου έρχονται αντιμέτωποι με μαζική αύξηση των επιπέδων λογοκρισίας στο διαδίκτυο σε περιόδους που διοργανώνεται στην πόλη τους κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Η φετινή χρονιά δεν είναι διαφορετική. Μαζί με τους νέους κανονισμούς στο WeChat, η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει ιδιωτικά εικονικά δίκτυα (VPN) και έχει επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Οι απαγορεύσεις που προωθεί το Πεκίνο για όλους τους χρήστες του διαδικτύου, παλαιότερα εφαρμόζονταν μόνο σε μέσα ενημέρωσης και εκδότες. Τα social media, blogs και μέσα ενημέρωσης έχουν εδώ και καιρό καταλάβει τι σημαίνει λογοκρισία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί να λογοκρίνουν και τα ίδια. Νέα περί θρησκείας, ομοφυλοφιλίας, αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες αλλά και οποιαδήποτε αναφορά στην ανεξαρτησία του Θιβέτ, «κόβονται», δίχως δεύτερη σκέψη, από αρχισυντάκτες.

Τον Ιούλιο, ένας άντρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών γιατί τόλμησε να αναρτήσει ένα υβριστικό, κατά τον φάκελο της υπόθεσης του, σχόλιο για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Μάο Τσετούνγκ.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες» λογίζονται ως εχθρός «της ατζέντας του Κομμουνιστικού Κόμματος», αλλά παράλληλα έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση να εισβάλει στις ιδιωτικές συζητήσεις των πολιτών, επισημαίνουν πολλοί.

2017 09 21T220954Z 161909840 RC1923753100 RTRMADP 3 CHINA CONGRESS LONGMARCH

(REUTERS/Thomas Peter)

Εκλεπτυσμένος έλεγχος

Το Πεκίνο είναι πρωτοπόρος στον τομέα της «διαδικτυακής κυριαρχίας», όπως έχει χαρακτηρίσει η ίδια η κυβέρνηση την προσπάθεια πλήρους ελέγχου του διαδικτύου εντός της χώρας.

«Ενώ η Κίνα τονίζει την ανάγκη παγκόσμιας σύνδεσης και διαφάνειας, συνεχίζει να εξελίσει το πιο εκλεπτυσμένο σύστημα ελέγχου του διαδικτύου παγκοσμίως», αναφέρει η επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κίνα.

Ορισμένοι, αισιόδοξοι, θεωρούν πως οι απαγορεύσεις θα αρθούν μετά την - πιθανή - επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ, αλλά ειδικοί διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

The ideological war playing out on China's internet, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ