Τουρκία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Πηγή: REUTERS/ HANDOUT

H τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει για μία ακόμη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επέβαλε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία έπειτα από τη συνεδρίαση σήμερα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, υπό τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «συστήθηκε στην κυβέρνηση να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα που θα επιτρέπουν να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας», τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να την εγκρίνει κι επίσημα η τουρκική κυβέρνηση αργότερα σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Είναι η πέμπτη κατά σειρά παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (έπειτα από εκείνες του Οκτωβρίου, του Ιανουαρίου, του Απριλίου και του Ιουλίου) που αποφασίζεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Με το μέτρο αυτό ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η διάρκειά της καθορίζεται στους 3 μήνες.

Περισσότερες από 1.200 συλλήψεις

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 1.210 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα καθώς κατηγορούνται για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις ή την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Συνολικά 947 άνθρωποι εκ των 1.210 συλληφθέντων τέθηκαν υπό κράτηση για σχέσεις με το δίκτυο το αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Άλλοι 205 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι κατηγορούνται ότι σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Σαράντα εννέα άνθρωποι κρατούνται για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εννέα για σχέσεις με «αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις», τονίζεται από το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης