ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία ζητά εξηγήσεις για δηλώσεις του Μαδούρο

Η Ισπανία ζητά εξηγήσεις για δηλώσεις του Μαδούρο
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Η Ισπανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στη Μαδρίτη να δώσει εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις που έκανε ο Νικολά Μαδούρο σχετικά με τις συλλήψεις δύο Καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι κατηγορούνται για εξέγερση. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε την Τρίτη ότι η «Ισπανία έχει πολιτικούς κρατούμενους», κάτι που ως φαίνεται δεν άρεσε στην Βαρκελώνη.

Οι συλλήψεις αυτές έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στους Καταλανούς καθώς χιλιάδες άτομα βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση δύο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας, τον Ζόρντι Κουσάρτ και τον Ζόρντι Σάντσες.

2017 10 06T102638Z 1237574586 RC1D89BBE6D0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Javier Barbancho

Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, το βράδυ της Δευτέρας. Υπάρχουν υποψίες πως ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτιρίου, όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο η Βαρκελώνη έκρινε ως "αντισυνταγματικό".

2017 10 17T210452Z 1200922107 RC11A711D5E0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA ARRESTS

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ