Τίλερσον: Η στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ είναι υπεύθυνη για την κρίση των Ροχίνγκια
Πηγή: REUTERS/ Zohra Bensemra

H Ουάσιγκτον καθιστά υπεύθυνη τη στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ για τους διωγμούς εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα σε βάρος της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, που οι επιχειρήσεις τους οδήγησαν πάνω από 500.000 μέλη της μειονότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ουάσιγκτον κατέβαλε εντατικές προσπάθειες για να αποκτήσει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Μιανμάρ, της οποίας ηγείται η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, νομπελίστρια ειρήνης και άλλοτε αντικαθεστωτική, καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από μέρους της Κίνας, στρατηγικού αντιπάλου των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί απλά να κάθεται άπραγος και να γίνεται μάρτυρας των ωμοτήτων που καταγγέλλονται στην περιοχή», ανέφερε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Center for Strategic and International Studies, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσιγκτον, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Καθιστούμε τη στρατιωτική ηγεσία (της Μιανμάρ) υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη χώρα.

2017 10 17T043336Z 316471443 RC1AAB6AE320 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA BANGLADESHREUTERS/Jorge Silva 

Σε επιστολή τους, 43 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εκ νέου ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ και να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται για τους διωγμούς σε βάρος των Ροχίνγκια.

Video: Μαζικός ξεριζωμός: Το δράμα των Ροχίνγκια από drone

Εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κι έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη του Αυγούστου για να σωθούν από τις επιχειρήσεις και την καταστολή που εξαπέλυσε ο στρατός, έπειτα από επιθέσεις που έκαναν σε συνοριακά φυλάκια μειονοτικοί αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει τις κατηγορίες περί διάπραξης μιας εθνικής εκκαθάρισης και χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες τους αντάρτες που επιτέθηκαν στις δυνάμεις του στρατού. Ο στρατός της Μιανμάρ και συμμορίες βουδιστών, σύμφωνα με καταγγελίες πολλών προσφύγων, σκοτώνουν συστηματικά μειονοτικούς με συνοπτικές διαδικασίες, καίνε χωριά, βιάζουν γυναίκες.

Ο Τίλερσον σημείωσε πως η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι η Μιανμάρ έχει πρόβλημα εξαιτίας της δράσης εξτρεμιστών, όμως, πρόσθεσε, ο στρατός πρέπει να επιδεικνύει πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που αντιδρά και να επιτρέπει την πρόσβαση στις περιοχές όπου δρα «ώστε να έχουμε μια πλήρη καταγραφή» των γεγονότων και των περιστάσεων.

2017 10 17T041829Z 1661706363 RC1E6AE807B0 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA BANGLADESHREUTERS/Jorge Silva

«Κάποιος, αν αυτές οι αναφορές είναι αληθείς, θα πρέπει να λογοδοτήσει για όλο αυτό», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Και επαφίεται στη στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας να αποφασίσει "σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί στο μέλλον η Βιρμανία;"», πρόσθεσε. Ο Τίλερσον πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Μιανμάρ μια «σημαντική αναδυόμενη δημοκρατία» αλλά η κρίση των Ροχίνγκια αποτελεί δοκιμασία για την κυβέρνηση της χώρας.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με όλους τους παράγοντες και στα Ηνωμένα Έθνη και θα δουν «ποια κατεύθυνση θα πάρει» η κατάσταση.

2017 10 16T155215Z 1237500217 RC1940E7B310 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA BANGLADESHREUTERS/Zohra Bensemra

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής στοχευμένων κυρώσεων εναντίον ανώτατων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, μεταξύ άλλων, όμως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να πλήξουν την οικονομία της ή να αποσταθεροποιήσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Σου Κιι με τον στρατό.

 

Διαβάστε επίσης