ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Η αναγέννηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο επίκεντρο

Συνέδριο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Η αναγέννηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο επίκεντρο
REUTERS/Yves Herman

Την ανάγκη να αναγεννηθούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαν στις πρόσφατες εκλογικές μάχες σε διάφορες χώρες της ΕΕ τόνισαν οι ηγέτες, πολιτικές προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί του προοδευτικού χώρου στο διήμερο συνέδριο που οργάνωσε στις Βρυξέλλες, το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στην τελική του ομιλία, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, επισήμανε ότι η στροφή στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι μονόδρομος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στόχος των οποίων είναι η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Τον τελευταίο λόγο τον είχε ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρμι Κόρμπιν, ο οποίος έκλεισε το συνέδριο καταχειροκροτούμενος σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Τζ. Κόρμπιν προειδοποίησε τα Κεντροαριστερά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του «κεντρώου χώρου» εάν θέλουν να ξεκινήσουν και πάλι να κερδίζουν τις εκλογές.

«Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο έχει καταρρεύσει. Δεν λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ανισότητα και οι χαμηλοί φόροι για τους πλουσιότερους πλήττουν το λαό μας και βλάπτουν την οικονομία, όπως το αναγνωρίζει πλέον και το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρωθυπουργοί και οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης είχαν σήμερα και την καθιερωμένη τους Προσύνοδο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο Κορυφής των «28». Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (ως παρατηρητής) και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Οι συζητήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών επικεντρώθηκαν στην επερχόμενη κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 17 Νοεμβρίου, και στην επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί όχι μόνο ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά ένα σχέδιο δράσης που θα εγγυάται την πραγματική εφαρμογή των στόχων του.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις προσεγγίσεις μιας κοινής στρατηγικής μετανάστευσης και τη σημασία της στήριξης της ανάπτυξης στην Αφρική.

«Είναι απογοητευτικό ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται τα κοινωνικά ζητήματα της Ευρώπης, παρά την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για την προώθηση αυτών των θεμάτων», είπε σχετικά ο πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση της Πέμπτης για το μέλλον της ψηφιακής αγοράς, ο Σ. Στάνισεφ σημείωσε πως οι προοδευτικές φωνές πρέπει να «εξασφαλίσουν ότι η πρόοδος στον τεχνολογικό τομέα δεν θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή των ποιοτικών θέσεων εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ