ΚΟΣΜΟΣ

Δείπνο… ενότητας του Γιούνκερ με τους ηγέτες Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας

Δείπνο… ενότητας του Γιούνκερ  με τους ηγέτες Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών σε θέματα από την μετανάστευση έως τους κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, οι ηγέτες των ευρωσκεπτικιστών κυβερνήσεων της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας παρακάθισαν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής σε δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Στο μενού; Συναίνεση μέσα από τον συμβιβασμό και την συνεργασία. Ενότητα», όπως σημείωσε ο Γιούνκερ.

Ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άλες Σμελάρ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συζήτηση» των πέντε, ενώ ένας άλλος διπλωμάτης από τις χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία τους ήταν ικανοποιημένη από την προφανή προθυμία του Γιούνκερ να ακούσει τα επιχειρήματά τους.

Καμία απόφαση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από το δείπνο που είχε σκοπό να αποτελέσει μια χειρονομία για μια στενότερη προσέγγιση της Επιτροπής με τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών – μελών.

Το Κουαρτέτο του Βίσεγκραντ έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους, σε θέματα μεταξύ άλλων τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, την οποία οι τέσσερις κυβερνήσεις απορρίπτουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει πως το φτηνό εργατικό δυναμικό από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέτει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους εργαζομένους της χώρας του και πιέζει για τον περιορισμό αυτού του δικαιώματος με την στήριξη του Βελγίου της Ολλανδίας και άλλων πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών – μελών.

Έπειτα από τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει επί του θέματος στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου, από τους ευρωπαίους ηγέτες, οι υπουργοί των κρατών μελών θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το διχαστικό θέμα σε περαιτέρω συνομιλίες στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, με εθνικιστικές λαϊκιστικές κυβερνήσεις έχουν επίσης μια σειρά διαφωνιών με τις Βρυξέλλες για τη διατήρηση δημοκρατικών αξιών και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η Ιταλία έχει καλέσει την Ένωση να πάρει πίσω μέρος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στις ανατολικές χώρες ως τιμωρητικό μέτρο για την αποτυχία τους να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για την υπονόμευση του κράτους δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ