ΚΟΣΜΟΣ

Το μυαλό «πεθαίνει» μετά το σώμα – Νέα έρευνα που σοκάρει

Το μυαλό «πεθαίνει» μετά το σώμα – Νέα έρευνα που σοκάρει
Coursera

Ο θάνατος είναι από τους μεγαλύτερους -αν όχι ο μεγαλύτερος- φόβους των ανθρώπων. Νέα έρευνα ήρθε να του προσθέσει ακόμη ένα φρικιαστικό χαρακτηριστικό.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν πεθάνει επειδή η συνείδησή τους δε σταματά να υφίσταται με το που σταματήσει να λειτουργεί το σώμα. Αυτό σημαίνει πως, θεωρητικά, κάποιος μπορεί ακόμη και να ακούσει τους γιατρούς να ανακοινώνουν την ώρα θανάτου του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Dr. Sam Parnia, ο οποίος μαζί με την ομάδα του εξέτασε ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, δηλαδή ήταν κλινικά νεκροί, αλλά έπειτα επανήλθαν στη ζωή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη τέτοιου τύπου.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν πως είχαν πλήρη επίγνωση των συζητήσεων και του ό,τι συνέβαινε γύρω τους, ακόμη και μετά την ανακοίνωση θανάτου τους.

Ως θάνατος ορίζεται το σημείο που η καρδιά παύει να χτυπά και η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά.

Ο Dr. Sam Parnia ανάφερε: «Ουσιαστικά τότε είναι που ξέρεις την ώρα θανάτου. Όταν η καρδιά παύει να χτυπά. Με το που συμβεί αυτό, το αίμα δεν φτάνει πλέον στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει πως η λειτουργία του σταματάει σχεδόν στιγμιαία».

Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις πως υπάρχει μια έκρηξη ενέργειας στον εγκέφαλο τη στιγμή που κάποιος πεθαίνει.

Το 2013 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τα ηλεκτρικά σήματα από τους εγκεφάλους εννέα αναισθητοποιημένων αρουραίων με επαγόμενη καρδιακή προσβολή.

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν μία κατάσταση εγρήγορσης σε μία πολύ σύντομη χρονική περίοδο μετά τον κλινικό θάνατο.

Η γιατρός σχολίασε: «Με τον ίδιο τρόπο που μια ομάδα ερευνητών μελετά την εμπειρία των ανθρώπων που νιώθουν την αγάπη, για παράδειγμα, έτσι κι εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τα όσα νιώθουν οι άνθρωποι όταν πλησιάζουν προς το θάνατο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ