ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολιτική κρίση η Ισπανία – Έκτακτα μέτρα και τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία

Σε πολιτική κρίση η Ισπανία – Έκτακτα μέτρα και τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία
REUTERS/ IVAN ALVARADO

Η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιανουάριο, στην προσπάθεια να απομακρύνει τον «κίνδυνο» μιας διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που ήθελε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στην κρίση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για αύριο, Σάββατο, το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για την εγκαθίδρυση του κεντρικού ελέγχου της Μαδρίτης στην περιφέρεια, έπειτα από την άρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου στη Βαρκελώνη.

Μέσα στο όλο κλίμα αναταραχής, οι πολίτες προχώρησαν σε μαζική απόσυρση χρημάτων από τα ΑΤΜ έπειτα από πρόταση δύο οργανώσεων αυτονομιστών ως αντίδραση.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε σήμερα αν οι εκλογές τον Ιανουάριο αποτέλεσαν τμήμα του πακέτου, με τον Ραχόι να λέει μόνο πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο.

Ωστόσο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή η διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών. «Το λογικό τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Ραχόι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία, όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

pppp

Πηγή: EPA/QUIQUE GARCIA

Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, αρνήθηκε να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Οι καταλανικές αρχές δήλωσαν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε. Οι αντίπαλοι της απόσχισης στην πλειονότητά τους δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Πουτζντεμόν λέει πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

rajoy 2

Πηγή: Reuters

Στήριξη Ευρωπαίων ηγετών στον Ραχόι

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της περιοχής έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ευρώ. Χθες ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Ραχόι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι «απολαμβάνει της υποστήριξης» των ευρωπαίων ομολόγων του. Είπε πως τα έκτακτα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνησή του αποφασίστηκαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.

«Ο βασικός σκοπός είναι να επανέλθουμε στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα μέρος της χώρας όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπου ο νόμος δεν υπάρχει», είπε.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει» από το αδιέξοδο, είπε, επιρρίπτοντας κατηγορηματικά την ευθύνη για την παρούσα κρίση στους ηγέτες των αυτονομιστών.

«Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί θέλησαν να φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ραχόι.

Η ΕΕ λέει ότι δεν θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

sss

Πηγή: Reuters

Η άνω βουλή της Ισπανίας πρέπει να εγκρίνει τα έκτακτα μέτρα

Μετά την ανακοίνωση από τον Ραχόι μέτρων για την υπαγωγή της Καταλονίας στο άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η άνω βουλή της Ισπανίας θα πρέπει να τα εγκρίνει σε μια συνεδρίαση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Γερουσίας.

Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από την αποπομπή του καταλανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έως μια πιο ήπια προσέγγιση απομάκρυνσης συγκεκριμένων επικεφαλής τοπικών υπουργείων. Η υπαγωγή της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι προσωρινή καθώς θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.

Η Μαδρίτη τόνισε σήμερα πως η κίνηση δεν αποσκοπεί στην απάλειψη της αυτονομίας από την Καταλονία, αλλά στην προσωρινή επιβολή άμεσου ελέγχου μέχρι την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου.

Η Κάρμεν Κάλβο, που έχει επιφορτιστεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TVE πως οι περιφερειακές εκλογές του Ιανουαρίου θα αποτελέσουν μέρος του πακέτου.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες εκτός από το ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν την ελάχιστη παρέμβαση.

felipe

Πηγή: Reuters

Βασιλιάς Φίλιππος: Ουσιαστικό κομμάτι της Ισπανίας η Καταλονία

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος αποδοκίμασε σήμερα «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης» αναφερόμενος στην Καταλονία, χαρακτηρίζοντας την επαρχία «ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».

«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

bank copy

Πηγή: Reuters

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο «δεν είναι επιθυμητό για κανέναν» διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec Χοσέπ Γκονθάλεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

«Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία. Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας» προειδοποίησε.

Δριμύ κατηγορώ από Ταγιάνι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι απηύθυνε ένα δριμύ κατηγορώ σήμερα από την Ισπανία εναντίον "εκείνων που σπέρνουν τη διχόνοια" κι ενώ η κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών βρίσκεται στο ζενίθ της.

"Όταν ορισμένοι σπέρνουν τη διχόνοια, αδιαφορούν εσκεμμένα για τους νόμους, είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε τη σημασία του κράτους Δικαίου" επισήμανε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας που εκφώνησε από το Οβιέδο, στη βόρεια Ισπανία.

Επιπλέον, κατήγγειλε τους "εθνικιστικούς εγωισμούς" και τις υποσχέσεις "για παραδείσους που θα δημιουργηθούν με την αλλαγή των συνόρων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ