ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Πραξικόπημα» καταγγέλλει η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου

Ισπανία: «Πραξικόπημα» καταγγέλλει η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου
REUTERS/ IVAN ALVARADO

Βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος και να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές. Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο και ότι η Καταλονία δεν θα δεχθεί το "παράνομο" σχέδιο της Μαδρίτης. Για «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας» έκανε λόγο η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. «Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το "παράνομο" σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πουτζντεμόν, η κυβέρνηση της Καταλονίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

bbb

Πηγή: Reuters

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους υπέρ της ανεξαρτησίας

Περίπου 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

b

Πηγή: Reuters

Ραχόι: Στόχος η επιστροφή στη νομιμότητα

Ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οδηγεί την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά το υπουργικό συμβούλιο που είχε αντικείμενο την Καταλονία, δήλωσε πως ενεργοποιεί το Άρθρο 155 και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία «εντός έξι μηνών».

Ο Ραχόι είπε πως στόχος της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 είναι η επιστροφή στη νομιμότητα, η ανάκτηση της ομαλότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το «πιο αντιδημοκρατικό κομμάτι των τελευταίων εβδομάδων, ήταν αυτό που συνέβη στην καταλανική Βουλή, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου».

Ο Ραχόι εξήγησε πως οι ηγέτες της Καταλονίας επιχείρησαν να «επιβάλουν» τη θέλησή τους στην κεντρική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, είπε πως ο διάλογος είναι μια υπέροχη λέξη ωστόσο όπως τόνισε «διάλογος δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα δεχτούν τις απαιτήσεις σου», ενώ πρόσθεσε πως μια συζήτηση εκτός του πλαισίου της νομιμότητας είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Οι αρμοδιότητες της καταλανικής κυβέρνησης μεταφέρονται σε υπουργεία της κεντρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η Βουλή της Καταλονίας θα υποκατασταθεί επίσης από την κεντρική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να παρουσιάσει νέο υποψήφιο για την τοπική εξουσία, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τον Πουτζντεμόν από το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Όπως είπε ο Ραχόι, «δεν πρόκειται για αποπομπή της νομιμότητας αλλά απόρριψη αυτών που ηγούνται της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας».

Η ισπανική Γερουσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της διαδικασίας.

Όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το Άρθρο 155 μπορεί να ανασταλεί μόνο αν δεν εγκριθεί από τη Γερουσία όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Το άρθρο 155 υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

  1. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ