Μαζικοί εμβολιασμοί ζώων στη Μοσούλη για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών
Πηγή: FAO/Cengiz Yar

Επιχείρηση για τον εμβολιασμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ζώων στην περιοχή της Μοσούλης, ξεκίνησε το Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα ζώα, που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά την περίοδο κατοχής της πόλης από το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος, είναι φορείς ασθενειών.

Στα τέλη Ιουλίου, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τρία χρόνια μετά την κατάληψή της από τον ISIS.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες στη ζωική παραγωγή και στην ασφάλεια τροφίμων μπορεί να είναι καταστροφικές», δήλωσε ο Φαντέλ Ελ Ζουμπί, αντιπρόσωπος του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε ανακοίνωσή του, μετέδωσε το Reuters. 

Αν ο ζωικός πληθυσμός μεταφέρει εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες, ενδέχεται να «εξαπλωθούν ταχύτατα σε άλλα κοπάδια και ανθρώπους», όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στις γειτονικές χώρες, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άμαχοι είχαν δραπετεύσει κατά την διάρκεια της κατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ντάες και κατά την εννιάμηνη εκστρατεία ανακατάληψης της πόλης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ζωικός πληθυσμός που αναμένεται να εμβολιαστεί είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή και βουβάλια, που ανήκουν σε 210.000 σουνίτες βοσκούς που ζούσαν στα προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιοχή, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Πολ Σλούνκερ, συντονιστής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του FAO για το Ιράκ.

Για τους επόμενους δύο μέχρι τρεις μήνες, ο FAO θα προμηθεύσει τα εμβόλια στο υπουργείο Γεωργίας του Ιράκ για να εμβολιάσει τα ζώα ενάντια σε έξι ασθένειες.

Περίπου 12 εκατομμύρια Ιρακινοί – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού – ζουν σε υπαίθριες περιοχές και βασίζονται στην γεωργία για τον βιοπορισμό τους.

Διαβάστε επίσης