ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Πουτζντεμόν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση με εκλογές» λέει ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης

«Ο Πουτζντεμόν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση με εκλογές» λέει ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης
REUTERS/Ivan Alvarado

«Πυρά» κατά του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά, κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να λύσει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει έπειτα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν μπορεί να δώσει ένα τέλος στην πολιτική κρίση απλώς προκηρύσσοντας περιφερειακές εκλογές. Δεν μπορούν να φτιαχτούν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

Το Σάββατο η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επ’ αυτού την Παρασκευή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας υπογράμμισε ωστόσο ότι αν ο Πουτζντεμόν δώσει το «παρών» ενώπιον της Γερουσίας «θα ήταν ένα θετικό βήμα για την εξεύρεση λύσης».

«Αν κάνει την εμφάνισή του – πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου – θα ήταν θετικό. Αν όμως έρθει αμετακίνητος στη θέση του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δυστυχώς θα συνεχίσουμε με βάση τις αποφάσεις που έχει λάβει η ισπανική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Ραφαέλ Καταλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ