ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη:Η κυβέρνηση απαγορεύει περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους

Σιγκαπούρη:Η κυβέρνηση απαγορεύει περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους
REUTERS/Edgar Su

Η Σιγκαπούρη, ένα από τα πιο ακριβά μέρη στην αγορά αυτοκινήτου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «παγώσει» τον αριθμό των ιδιωτικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους αρχής γενομένης το 2018 δίνοντας, παράλληλα, υπόσχεση να επεκτείνει την ύπαρξη των δημοσίων μέσων μεταφοράς.

Το πλαφόν ανάπτυξης για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και τις μηχανές θα κοπεί από το 0.25% το χρόνο σε 0% με ενεργοποίησή του το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η ευκατάστατη πόλη-κράτος των 5.6 εκατομμυρίων κατοίκων ήδη επιβάλλει πλαφόν στον αριθμό τόσο των οχημάτων που πωλούνται όσο και σε αυτών που κυκλοφορούν στους δρόμους, και έχει αποφύγει με αυτό τον τρόπο μαζικά μποτιλιαρίσματα, μία εικόνα που επικρατεί σε άλλες Ασιατικές πόλεις.

Η Σιγκαπούρη επιβάλλει ιδιαίτερα υψηλό κόστος σε όσους θέλουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, καθώς αυτοί πρέπει πρώτα να αποκτήσουν τη «βεβαίωση δικαιώματος» που ισχύει για δέκα χρόνια- το μέσο κόστος απόκτησης της βεβαίωσης αυτής είναι περίπου στα $50,000 δολάρια Σιγκαπούρης ($37,000 δολάρια).

Στο τέλος του έτους 2016 υπήρχαν πάνω από 600,000 ιδιωτικά αυτοκίνητα στη Σιγκαπούρη. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το «πάγωμα» αυτό όμως ο αριθμός των λεωφορείων και των εμπορικών φορτηγών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε πως θα δαπανήσει $21 εκατομμύρια δολάρια αμερικής μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και πως θα αναβαθμίσει το δίκτυο μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, που πρόσφατα δέχτηκε σφοδρή επίθεση για σειρά μηχανικών προβλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ