ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο Κουρτς θα συνομιλήσει με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αυστρία: Ο Κουρτς θα συνομιλήσει με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Leonhard Foeger

Τις επόμενες κινήσεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αποκάλυψε ο νικητής των εκλογών στην Αυστρία Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας λίγο πολύ αυτό που οι περισσότεροι ανέμεναν, ότι θα συνομιλήσει πρώτα με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO).

Έχοντας κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 31,5% το κόμμα του Κουρτς δεν έχει πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό χρειάζεται έναν εταίρο και μόνο σε δύο κόμματα μπορεί να απευθυνθεί, στους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και στους ακροδεξιούς.

«Αποφάσισα να προσκαλέσω τον αρχηγό του FPO, Heinz Christian Strache ώστε να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού» δήλωσε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

2017 10 24T090130Z 1643450527 UP1EDAO0P2HZ4 RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS copy

(Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger)

Όσο για το ενδεχόμενο να αποτύχουν οι συνομιλίες σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ότι «μία μειοψηφική κυβέρνηση θα ήταν ένα καλό Σχέδιο Β».

Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για την επιστροφή του FPO στην εξουσία, το οποίο ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950. Το κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, πιέζοντας μάλιστα στην Αυστρία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κουρτς από την πλευρά του, ο οποίος κράτησε σκληρή στάση στη μεταναστευτική κρίση, προσπάθησε να ηρεμήσει να πνεύματα επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό».

2017 10 24T085606Z 532725405 UP1EDAO0OTHYU RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS

(Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ