ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η νέα ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον παντοδύναμο Σι Ζιπίνγκ

Κίνα: Η νέα ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον παντοδύναμο Σι Ζιπίνγκ
REUTERS/Jason Lee

Τη νέα ηγετική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αποκάλυψε την Τετάρτη ο πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος εξασφάλισε νέα πενταετή θητεία, όντας ισχυρότατος μετά και την κατοχύρωση της «Σκέψης» του για την Κίνα στο καταστατικό του κόμματος, γεγονός που τον κατέταξε στην ίδια κατηγορία με τον ιδρυτή της σύγχρονης Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ.

Στην επταμελή επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε την Τετάρτη, βρίσκονται πέντε νέα πρόσωπα, καθώς έγιναν σαρωτικές αλλαγές.

Πέραν του προέδρου Σι, ο μόνος που κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του είναι ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Οι δυο τους θα πλαισιώνονται από τους Li Zhanshu, Zhao Leji, Han Zheng, Wang Huning και Wang Yang, οι οποίοι προήχθησαν στις θέσεις των πέντε μελών που αποσύρθηκαν λόγω ηλικίας.

Κίνα: Οι πέντε πιο ισχυροί άνθρωποι της πολιτικής «σκακιέρας»

Ωστόσο, μεταξύ των νέων μελών της επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχει ο διάδοχος του Σι Ζιπινγκ, καθώς το νεότερο μέλος της, ο Zhao Leji, θα είναι 65 ετών το 2022 όταν θα γίνει το επόμενο συνέδριο, ξεπερνώντας κατά τρία χρόνια το ανεπίσημο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ανώτατων αξιωματούχων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός ότι ο Σι απέφυγε να ορίσει τον διάδοχό του, τοποθετώντας ένα νεότερο μέλος στη συγκεκριμένη επιτροπή, μπορεί να αποτελεί ένδειξη των προθέσεών του να σπάσει τις παραδόσεις και να διατηρήσει την εξουσία μετά και το τέλος της δεύτερης θητείας του.

2017 10 25T043729Z 1650309983 RC1383ADFA10 RTRMADP 3 CHINA CONGRESS


Πηγή:REUTERS/Jason Lee

Η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της επιτροπής έριξε την αυλαία του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, του σημαντικότερου πολιτικού γεγονότος που λαμβάνει χώρα στην Κίνα κάθε πέντε χρόνια.

«Στα πέντε προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε κάποια από τα θέματα που είχαμε θέσει στην ευρεία ατζέντα μας, ενώ άλλα χρειάζονται περαιτέρω δουλειά», είπε ο πρόεδρος Σι και πρόσθεσε: «Έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά, μπήκε σε μια νέα εποχή», κάνοντας μια σαφή σύνδεση με το όραμά του, το οποίο μία μέρα πριν κατοχυρώθηκε στο καταστατικό του Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ