ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα αρνείται κατηγορίες του Κιέβου για εμπλοκή στην επίθεση κατά Ουκρανού βουλευτή

Η Μόσχα αρνείται κατηγορίες του Κιέβου για εμπλοκή στην επίθεση κατά Ουκρανού βουλευτή
REUTERS/Gleb Garanich

«Αβάσιμες και υστερικές» χαρακτήρισε η Μόσχα τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη στο Κίεβο, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκε ένας Ουκρανός βουλευτής.

«Πέραν κάθε αμφιβολίας πρόκειται για νέα σημάδια της αντιρωσικής εκστρατείας που δυστυχώς διεξάγεται στην Ουκρανία και στο Κίεβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στην βομβιστική επίθεση τραυματίστηκε ο Ιχόρ Μοσιιτσούκ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ριζοσπαστικού Κόμματος του Όλεχ Λιάσκο, ενώ σκοτώθηκαν ένας σωματοφύλακάς του και ένας περαστικός, όπως έκανε γνωστό η Ολένα Γκιτλιάνσκαγια, εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για «τρομοκρατία», όμως εξετάζουν «όλα τα ενδεχόμενα».

2017 10 25T210057Z 1655598174 RC188B2596B0 RTRMADP 3 UKRAINE BLAST

REUTERS/Gleb Garanich

«Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μοσιιτσούκ συνδέεται με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και με τις πολιτικές του απόψεις», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ο επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο Όλεχ Λιάσκο.

Κατηγόρησε μάλιστα για την επίθεση «τις μυστικές υπηρεσίες των εχθρών μας», σε μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία.

Ο Μοσιιτσούκ φυλακίστηκε από το 2011 έως το 2014 με την κατηγορία ότι ανήκε σε μια εθνικιστική «τρομοκρατική» οργάνωσημ, αναφέρει το Reuters.

Αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν τον Φεβρουάριο του 2014. Στη συνέχεια το 2015 ενεπλάκη σε μια υπόθεση διαφθοράς, η οποία όμως έκλεισε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

2017 10 25T210155Z 448690535 RC1E81D7B780 RTRMADP 3 UKRAINE BLAST

REUTERS/Gleb Garanich

Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί στο Κίεβο μια σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων και οι περισσότερες δεν έχουν υποθέσεις δεν έχουν διαλευκανθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ