ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση για σχηματισμό κυκλώνα στην Κεντρική Αμερική (pics&vid)

Προειδοποίηση για σχηματισμό κυκλώνα στην Κεντρική Αμερική (pics&vid)
EPA/NASA / LANCE / MODIS / HANDOUT

Βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στα ανοικτά της Νικαράγουας ενδέχεται να μετατραπεί σε τροπικό κυκλώνα μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όπως προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό αγγίζουν το 40%.

«Το σύστημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει κατά τόπους σφοδρές βροχοπτώσεις στα νησιά Κέιμαν, στην Τζαμάικα και σε περιοχές της Κούβας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», πρόσθεσε το Κέντρο, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι.

Αυτός δεν είναι ο πρώτος κυκλώνας που, εφόσον σχηματιστεί, θα πλήξει τα νησιά της Καραϊβικής, αλλά και τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ φέτος, που ήδη μετρούν τεράστιες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

2017 10 27T002714Z 1144468077 RC17E87C3850 RTRMADP 3 NICARAGUA WEATHER

(Πηγή: REUTERS/Oswaldo Rivas)

Το πέρασμα του τυφώνα Μαρία από το Πουέρτο Ρίκο ήταν καταστροφικό. Οι άνεμοι έπνεαν με βιαιότητα και το τοπίο που άφησαν πίσω τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι αποκαρδιωτικό. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, το φράγμα Γουαχατάκα υποχώρησε προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες... Σήμερα, οι κάτοικοι προσπαθούν σιγά σιγά να ξανασταθούν τα πόδια τους.

Το ίδιο καταστροφικός ήταν και ο τυφώνας Ίρμα στη Φλόριντα αλλά και στην Καραϊβική αφήνοντας στο πέρασμα του νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961. Οι εικόνες καταστροφής που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σοκ, ενώ οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Όπως μετέδωσε μάλιστα το Reuters, σε κάποιες περιοχές του Χιούστον, το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 76 εκατοστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ