ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ και οι Κούρδοι μαχητές κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Το Ιράκ και οι Κούρδοι μαχητές κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός
REUTERS/Ako Rasheed

Οι ιρακινές δυνάμεις και οι Kούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός καλύπτει όλα τα μέτωπα.

Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν "Λαϊκή Κινητοποίηση" εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.

2017 10 20T144700Z 205689144 RC16B87F3100 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Azad Lashkari

Η επίθεση έχει σκοπό να καταλάβει τις λεγόμενες διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούνται τόσο από την ΠΚΚ όσο και από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, καθώς και συνοριακά περάσματα και σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

2017 10 17T135106Z 1902559215 RC158ABAA010 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Ari Jalal

Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων χωρίς μεγάλη αντίσταση στις 16 Οκτωβρίου, αλλά οι πεσμεργκά άρχισαν να αντεπιτίθενται με δύναμη καθώς υποχωρούσαν πιο κοντά προς τον πυρήνα των εδαφών της ΠΚΚ.

Οι πιο βίαιες μάχες σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του όπου Πεσμεργκά υπερασπίζονται χερσαία περάσματα προς την Τουρκία και τη Συρία και μια σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση που ελέγχει τις εξαγωγές αργού της ΠΚΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ