ΚΟΣΜΟΣ

Δασικές πυρκαγιές στην Ιταλία-Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δασικές πυρκαγιές στην Ιταλία-Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Alessandro Di Marco

Μάχη, για να σβήσουν περίπου 15 πύρινα μέτωπα, δίνουν από το βράδυ της Κυριακής περισσότεροι από 200 Ιταλοί πυροσβέστες στο Πιεμόντε και τη Λομβαρδία, την ίδια ώρα που εκατοντάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έπειτα από παρότρυνση των Αρχών.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η κοιλάδα Σούζα, όπου οι φλόγες, ενισχυμένες από τους σφοδρούς ανέμους, πλησίασαν σπίτια. Περίπου 200 συνταξιούχοι σε έναν οίκο ευγηρίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν το βράδυ της Κυριακής ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο τούνελ Φρεζούς (σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας), μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι νέες απομακρύνσεις αύξησαν στους χίλιους τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας των πυρκαγιών που διαδέχονται η μια την άλλη στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα.

18653539

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Alessandro Di Marco

Η Ελλάδα και η Κροατία έστειλαν η καθεμιά δύο αεροσκάφη Καναντέρ για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, όμως οι ισχυροί άνεμοι και ο καπνός εμπόδισαν σε πολλές περιπτώσεις την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι τελευταίες πυρκαγιές αύξησαν την επιφάνεια των δασών που κάηκε φέτος στην Ιταλία στα 1.400.000 στρέμματα—πρόκειται για έκταση σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που είχε καταστραφεί το 2016, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στη χερσόνησο.

Έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο που η βροχόπτωση ήταν χαμηλότερη από το φυσιολογικό, ειδικά στον βορρά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε καταστροφικός: κατά μια ανάλυση των δεδομένων των τριών πρώτων εβδομάδων του μήνα, στη Λομβαρδία οι βροχές ήταν κατά 67% λιγότερες από το φυσιολογικό για την εποχή και στο Πιεμόντε κατά 98%, ανέφερε η Coldiretti.

18653537

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Alessandro Di Marco

Οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές συνέχισαν εξάλλου να επιβαρύνουν την κατάσταση όσον αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Τορίνο, μία εβδομάδα μετά από μια έξαρση της αιθαλομίχλης: η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπέρασε το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε όλους τους σταθμούς ελέγχου, κάτι πάντως που δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του 31ου μαραθώνιου της πόλης χθες το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ