ΚΟΣΜΟΣ

Όρσον Γουέλς: 79 χρόνια από την ημέρα που… σκόρπισε τον πανικό μέσω ραδιοφώνου

Όρσον Γουέλς: 79 χρόνια από την ημέρα που… σκόρπισε τον πανικό μέσω ραδιοφώνου
Wikipedia

Ήταν 30 Οκτωβρίου του 1938 όταν ο Όρσον Γουέλς, έσπειρε τον πανικό απ’ άκρη σε άκρη των ΗΠΑ, πείθοντας τους Αμερικανούς ότι η Γη δέχεται… επίθεση από Αρειανούς.  

Το βράδυ εκείνης της Κυριακής, ο Όρσον Γουελς, κάθισε όπως κάθε φορά, μπροστά στο μικρόφωνο για να παρουσιάσει την ραδιοφωνική του εκπομπή «The Mercury Theatre on the Air» (Το Θέατρο του Ερμή στον Αέρα). Το πρόγραμμα, εκείνη τη φορά, περιείχε μια δραματοποίηση του "Πολέμου των Κόσμων" (War of the Worlds), του H.G. Wells, σχετικά με την κατάκτηση της Γης από τους Αρειανούς.

Η παρουσίαση ήταν τόσο ρεαλιστική, με τον Ουέλς να κάνει χρήση προηγμένων ηχητικών εφέ και τους ηθοποιούς του να κάνουν εξαιρετική δουλειά αποδίδοντας με ακρίβεια τους ρόλους των τρομοκρατημένων εκφωνητών και άλλους χαρακτήρες, ώστε, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο μόνο για ένα θεατρικό έργο, εκατομμύρια ακροατές πανικοβλήθηκαν μπροστά στην ιδέα τρομακτικών τεράτων και καιόμενων πόλεων.

Σύντομα στους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων προκλήθηκε πανικός, με τον κόσμο να τρέχει τρομαγμένος, γεγονός που ανάγκασε τον Ουέλς να διακόψει το πρόγραμμα για να υπενθυμίσει πως επρόκειτο για επιστημονική φαντασία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ