ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Μανχάταν: Σφοδρή αντιπαράθεση για τη λοταρία χορήγησης πράσινων καρτών

Επίθεση Μανχάταν: Σφοδρή αντιπαράθεση για τη λοταρία χορήγησης πράσινων καρτών
REUTERS/Shannon Stapleton

Το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών, που αναγνωρίζουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης στη χώρα, καθώς ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη Νέα Υόρκη διέθετε πράσινη κάρτα έπειτα από κλήρωση, όπως υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο τρομοκράτης εισήλθε στη χώρα μας χάρη στο Πρόγραμμα της λοταρίας χορήγησης βίζας, ένα θαύμα του Τσακ Σούμερ» ήταν το tweet που έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, στοχοθετώντας τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Capture

Οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν ότι ο άνδρας Ουζμπεκικής καταγωγής, που σκότωσε 8 ανθρώπους, αφού έπεσε με το μικρό φορτηγάκι του πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς στο Μανχάταν, είχε λάβει άδεια διαμονής μέσω αυτού του συστήματος κλήρωσης.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι σύντομα έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία για να καταγγείλουν ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρό τους, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Μαχόμαστε με σθένος υπέρ μιας μετανάστευσης που βασίζεται στην αξία, (δεν θέλουμε) πλέον το σύστημα λοταρίας των Δημοκρατικών. Πρέπει να είμαστε ΠΟΛΥ ΠΙΟ αυστηροί (και περισσότερο έξυπνοι)» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα άλλο tweet.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε επίσης έναν Αμερικανό αξιωματικό εν αποστρατεία που δήλωσε στο Fox News ότι ο Τσακ Σούμερ προωθεί την «εισαγωγή ευρωπαϊκών προβλημάτων» στην Αμερική.

«Πίστευα πάντα και συνεχίζω να πιστεύω ότι η μετανάστευση είναι ένα καλό πράγμα για την Αμερική» επισήμανε από την πλευρά του σήμερα ο Σούμερ, με ένα μήνυμα στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, αντί να πολώνει και να διχάζει τις ΗΠΑ, κάτι που φαίνεται πως κάνει πάντα τον καιρό μιας εθνικής τραγωδίας, πρέπει να επικεντρωθεί στη αποτελεσματική λύση, την χρηματοδότηση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την οποία πρότεινε να μειώσει στον τελευταίο προϋπολογισμό» που κατέθεσε, συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός.

Το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών προσφέρει σε 50.000 υποψηφίους ετησίως την ευκαιρία να μπορέσουν να ζήσουν στις ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό ευνοεί τους υπηκόους χωρών με σχετικά χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στην Αμερική, τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των θεωρήσεων εισόδου δίνεται στην Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ