Ιαπωνία: Με επιπλέον ημέρες άδειας επιβραβεύονται όσοι δεν καπνίζουν
Πηγή: EPA/FRANCK ROBICHON

Ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα δελεαστικό τρόπο βρήκε μια ιαπωνική εταιρία για να ενισχύσει την αντικαπνιστικό της αγώνα. Έτσι στο εξής, όσοι υπάλληλοί της δεν καπνίζουν, θα δικαιούνται έξι επιπλέον ημέρες άδειας ετησίως, ως αντιστάθμισμα στον χρόνο που χάνουν οι καπνιστές, όταν κάνουν διάλειμμα από την εργασία τους για να καπνίσουν.

Η εμπορική εταιρεία ξεκίνησε να δίνει τις επιπλέον ημέρες άδειας μετά αποδοχών τον Σεπτέμβριο, αφού οι μη καπνιστές παραπονέθηκαν ότι δούλευαν περισσότερο από τους συναδέλφους τους που καπνίζουν.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Χιροτάκα Ματσουσίμα δήλωσε στην εφημερίδα «The Telegraph», ότι «ένας από τους μη καπνιστές υπαλλήλους μας έβαλε ένα μήνυμα στο κουτί προτάσεων της εταιρείας νωρίτερα φέτος λέγοντας ότι τα διαλείμματα για κάπνισμα προκαλούν καθυστερήσεις». Σύμφωνα με την πρόταση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τακάο Ασούκα αποφάσισε να δώσει στους εργαζομένους που δεν καπνίζουν περισσότερες ημέρες άδειας ως αποζημίωση, είπε η Ματσουσίμα.

Η εταιρεία εδρεύει στο Τόκιο και τα γραφεία της βρίσκονται στον 29ο όροφο ενός κτιρίου, ενώ κάθε διάλειμμα για κάπνισμα διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Ο Ασούκα πιστεύει ότι η παροχή επιπλέον άδειας στους μη καπνίζοντες θα δώσει κίνητρο στο προσωπικό ώστε να σταματήσει το κάπνισμα.

Τους τελευταίους μήνες γίνονται προσπάθειες στην Ιαπωνία για μείωση του καπνίσματος λαμβάνοντας αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα. Τον Ιούλιο η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Ωστόσο η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς, τους εστιάτορες και της εταιρείας τσιγάρων Japan Tobacco, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και το 2015 κατέβαλε στο κράτος 700 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ιαπωνία στη χαμηλότερη θέση της λίστας των χωρών που έχουν πάρει μέτρα κατά του καπνίσματος και υπολογίζεται ότι το 18% των Ιαπώνων είναι φανατικοί καπνιστές.

Διαβάστε επίσης