ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Οι κυρώσεις σε βάρος μας συνιστούν γενοκτονία

Βόρεια Κορέα: Οι κυρώσεις σε βάρος μας συνιστούν γενοκτονία
Reuters/KCNA

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε την Παρασκευή να σταματήσουν οι «βάρβαρες κυρώσεις» σε βάρος της, προσθέτοντας πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την πρόσφατη πυρηνική της δοκιμή συνιστούν «γενοκτονία».

«Σήμερα το καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ πακέτο "βάρβαρων κυρώσεων" και η πίεση κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας συνιστά σύγχρονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενοκτονία», αναφέρει η ανακοίνωση της Βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Το καθεστώς των κυρώσεων «απειλεί και στερεί τη χαρά από το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους τομείς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κάλεσμα για άμεσο τερματισμό των κυρώσεων έρχεται κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ασία – στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία – κατά την οποία πρόκειται να αναζητήσει συμμάχους για την περεταίρω πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να υποχωρήσει στην πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει σφίξει τον κλοιό γύρω από την απομονωμένη χώρα, ειδικά μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ μονομερώς επέβαλλαν κυρώσεις σε επτά πολίτες της Βόρειας Κορέας αλλά και τρεις επιχειρήσεις για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταναγκαστική εργασία».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενίσχυσε τις κυρώσεις του, στις οποίες περιλαμβάνονται η απαγόρευση εξαγωγών καθώς και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για διάφορους αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ