ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας απειλούν την παγκόσμια ειρήνη

Γκάμπριελ: Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας απειλούν την παγκόσμια ειρήνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/CLEMENS BILAN

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα συνιστά την πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild. 

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αν η Βόρεια Κορέα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κι άλλες χώρες θα τη μιμηθούν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Αν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν καταφέρουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ξανά, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν επικίνδυνο, χαοτικό κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, η δημοκρατική παγκόσμια τάξη «βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο». «Οι ΗΠΑ, που ήταν ο εγγυητής των φιλελεύθερων αξιών, τις έχει ήδη αποχαιρετίσει», έκρινε ο Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών εξαιτίας της εντεινόμενης δυσπιστίας στη διεθνή αρένα.

Η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο ως διεθνής διαμεσολαβητής, πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ