ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Τις πρακτικές της Μαδρίτης καταγγέλλει ο Πουτζντεμόν

Καταλονία: Τις πρακτικές της Μαδρίτης καταγγέλλει ο Πουτζντεμόν
REUTERS/Yves Herman

Την κράτηση μελών της πρώην κυβέρνησής του από τις ισπανικές Αρχές, οι οποίες «αφίστανται από τη δημοκρατική πρακτική», κατήγγειλε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που χθες Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από τη βελγική δικαιοσύνη.

«Ελεύθερος και χωρίς εγγύηση», έγραψε σήμερα το πρωί ο Πουτζντεμόν σε μήνυμά του στα καταλανικά στο Twitter.

Οι λιγοστές αυτές λέξεις αποτελούν την πρώτη δήλωσή του αφότου ενημερώθηκε χθες από τη βελγική δικαιοσύνη για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Μαδρίτη.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους συναδέλφους που φυλακίσθηκαν αδίκως από ένα κράτος που αφίσταται από τη δημοκρατική πρακτική», πρόσθεσε αναφερόμενος στην απαγγελία κατηγοριών και την προφυλάκιση στην Ισπανία άλλων πρώην μελών της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής από έναν βέλγο ανακριτή αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.

Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

Στον Πουτζντεμόν και τους συμβούλους του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια ενώ οφείλουν να έχουν σταθερή διευθυνση και θα πρέπει να εμφανίζονται «προσωπικά» όποτε τους καλεί η δικαιοσύνη και η αστυνομία, διευκρινίσθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών.

Τώρα μια άλλη βελγική δικαστική αρχή θα πρέπει να αποφανθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ισπανική δικαιοσύνη για «εξέγερση, αποσχιστική δράση, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και ανυπακοή».

Τι πιστεύουν οι Καταλανοί για τη διένεξη Μαδρίτης-Βαρκελώνης

Μόνο ένας στους επτά Καταλανούς θεωρεί ότι η παρούσα διένεξη μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης θα καταλήξει στην απόσχιση της επαρχίας, ενώ περισσότεροι από τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι η διαδικασία έχει βλάψει την οικονομία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας έπειτα από το δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι ηγέτες των αυτονομιστών-- το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό-- και την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο της επαρχίας.

Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέπεμψε την περιφερειακή κυβέρνηση, ήρε το καθεστώς της αυτονομίας και προκήρυξε τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες Κυριακή, η πρώτη ενότητα της δημοσκόπησης της εταιρείας GAD3 έδειξε ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κέρδιζαν τις εκλογές, αλλά όχι και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν τις προσπάθειες απόσχισης.

Το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως η διαδικασία θα καταλήξει στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, σύμφωνα με την δεύτερη ενότητα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.233 ανθρώπων το διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Η αισιοδοξία ως προς την εξεύρεση λύσης μέσα από διαπραγμάτευση εμφανίζεται περιορισμένη καθώς μόλις κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κρίση θα οδηγήσει σε συνομιλίες ανάμεσα στις περιφερειακές αρχές και την Μαδρίτη.

Το αίτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει οδηγήσει την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από τέσσερις δεκαετίες και έχει διχάσει βαθιά τη χώρα πυροδοτώντας αντι-ισπανικά αισθήματα στην Καταλονία και εθνικιστικές τάσεις αλλού.

Καταλονία: Από το δημοψήφισμα στη ρήξη - Το χρονικό της κρίσης (pics&vids)

Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει περισσότερες από 2.000 εταιρείες σε μεταφορά της έδρας τους μετά την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι, αν συνεχιστεί, η κρίση πιθανόν να οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και περιορισμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαδικασία έχει πλήξει την οικονομία και σχεδόν το 40% ότι η απομάκρυνση των επιχειρήσεων από την περιοχή θα έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ