ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τέξας: Λόγω οικογενειακών προβλημάτων εκτέλεσε 26 ανθρώπους ο μακελάρης

Επίθεση Τέξας: Λόγω οικογενειακών προβλημάτων εκτέλεσε 26 ανθρώπους ο μακελάρης
REUTERS/ Rick Wilking

Προς το σενάριο μια οικογενειακή διένεξη να οδήγησε στην επίθεση στην εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς, στο Τέξας, όπου ένας άνδρας άνοιξε πυρ και σκότωσε 26 ανθρώπους, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση στην πολιτεία, προσανατολίζονται οι ερευνητές.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, για τον δράστη και το περιβάλλον του.

Στην εκκλησία των Βαπτιστών το Σάδερλαντ Σπρινγκς, μια μικρή ξύλινη εκκλησία σαν αυτές που συναντά κανείς διάσπαρτες στις ΗΠΑ, συνήθιζαν να πηγαίνουν οι γονείς της συζύγου ή πρώην συζύγου του δράστη επισήμαναν οι αρχές.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρώην πεθερικά του ή πεθερικά του σύχναζαν κατά καιρούς σε αυτήν την εκκλησία. Δεν βρίσκονταν εκεί χθες και δεν γνωρίζουμε γιατί πήγε εκεί τη συγκεκριμένη ημέρα» τόνισε ο σερίφης.

Οι αρχές γνωστοποίησαν ακόμα ότι ο δράστης έστελνε απειλητικά μηνύματα στην πεθερά του, υπονοώντας ένα πιθανό κίνητρο της επίθεσης. Ένας αξιωματούχος του FBI είπε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν διεξάγει έρευνα για τρομοκρατία σε σχέση με τη σφαγή στην εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε στο CBS, αφού επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, ότι ο ναός «δεν επελέγη κατά τύχη». «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποια σχέση με αυτήν την εκκλησία, μια σχέση που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε.

Ο Κέλεϊ είχε τουλάχιστον τρία όπλα, το τουφέκι το οποίο βρέθηκε κατόπιν μέσα στην εκκλησία καθώς και δύο περίστροφα που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τον σερίφη Τζο Τάκιτ, ο δράστης πέταξε το τουφέκι μετά από "σύντομη" ανταλλαγή πυρών με έναν κάτοικο της περιοχής, τον Στίβεν Γουίλφορντ, τον άνθρωπο που στη συνέχεια τον καταδίωξε, με τη βοήθεια ενός περαστικού οδηγού.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ ήταν πρώην στρατιωτικός που αποτάχθηκε από την πολεμική αεροπορία αφού προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου το 2012 για κακοποίηση της συζύγου του και του παιδιού του. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν του είχε απαγορευτεί η κατοχή όπλου με βάση τους όρους της απόταξής του από τον στρατό.

Ο 26χρονος ζούσε στα περίχωρα του Σαν Αντόνιο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Τέξας σε απόσταση 50 χλμ από την περιοχή της επίθεσης.

TEXAS

Πηγή: Reuters

18 μηνών το νεότερο από τα θύματα

Μεταξύ των 26 θυμάτων βρίσκονται 8 μέλη της ίδιας οικογένειας. Ανάμεσά τους μια γυναίκα που βρισκόταν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της και τρία από τα παιδιά της. Επιπλέον, έχασε τη ζωή της η κόρη του πάστορα του ναού, ηλικίας 14 ετών. Το νεότερο από τα θύματα της επίθεση ήταν ένα μωρό 18 μηνών.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο δράστης, ο 26χρονος Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ εισήλθε στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς κρατώντας μια ημιαυτόματη καραμπίνα και ντυμένος στα μαύρα, κατόπιν άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία. Τραυμάτισε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ αυτοκτόνησε αφού επιχείρησε να διαφύγει από το σημείο του μακελειού, είπε επιπλέον ο σερίφης της κομητείας.

Τον κυνήγησε ο Στίβεν Ουίλφορντ, ένας κάτοικος της περιοχής, που οπλοφορούσε. Τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε, παρά το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

TEXAS 2

Πηγή: Reuters

Ο Ουίλφορντ ζήτησε τη βοήθεια ενός οδηγού που περνούσε τυχαία από το σημείο και οι δύο άνδρες άρχισαν να τον καταδιώκουν για περίπου 15 χλμ, προτού ο δράστης χάσει τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο και εξετράπη της πορείας του.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο σερίφης πιστεύει πως εκείνος επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα περίστροφο.

TEXAS 3

Πηγή: Reuters

«Σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, πιστεύω, ενώ βρίσκονταν στον δρόμο, κατόπιν συνέβη το ατύχημα. Έφερε τραύμα από σφαίρα, το οποίο προκάλεσε ο ίδιος» εξήγησε ο σερίφης Τζο Τάκιτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 33.000 θάνατοι που σχετίζονται με ένοπλη βία καταγράφονται στις ΗΠΑ -μεταξύ αυτών 22.000 αυτοκτονίες- σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ