ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί καταθέτουν νέο νόμο κατά της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί καταθέτουν νέο νόμο κατά της οπλοκατοχής
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Marko Djurica/Files

Σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευση της εμπορικής διάθεσης τουφεκιών εφόδου, των όπλων στρατιωτικού τύπου σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στην εκκλησία στο Τέξας την Κυριακή, καταθέτουν γερουσιαστές των Δημοκρατικών, με επικεφαλής τη Νταϊάν Φαϊνστάιν.

«Θα καταθέσουμε ένα νέο σχέδιο νόμου για έναν λόγο: ώστε έπειτα από κάθε σφαγή που διαπράττεται με τη χρήση ενός τουφεκιού εφόδου στρατιωτικού τύπου, οι Αμερικανοί να γνωρίζουν ότι ένα εργαλείο για να μειωθεί ο αριθμός αυτών των σφαγών περιμένει στη Γερουσία, έτοιμο να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία», τόνισε η γερουσιαστής Φαϊνστάιν, η οποία εκπροσωπεί την Πολιτεία της Καλιφόρνιας και δίνει μάχη για το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια σε αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αυτό το σχέδιο νόμου «δεν θα σταματήσει όλες τις επιθέσεις ενόπλων», αλλά θα μπορούσε να συμβάλλει «να αρχίσουν να αποσύρονται τα πολεμικά όπλα από τους δρόμους μας», πρόσθεσε η ίδια.

Μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012 (26 νεκροί), η Γερουσία συζήτησε μια ταυτόσημη πρόταση νόμου της Φαϊνστάιν — πριν την απορρίψει με 60 ψήφους έναντι 40, εν μέσω των σθεναρών πιέσεων που άσκησε το λόμπι των όπλων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση των δημοκρατικών γερουσιαστών, στις ΗΠΑ έχουν διαπραχθεί 50 ένοπλες επιθέσεις που είχαν πολλά θύματα μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια και ο απολογισμός τους φθάνει τους 437 νεκρούς.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί από τη Γερουσία, που ελέγχουν οι ρεπουμπλικάνοι. Το κείμενο προβλέπει την απαγόρευση της παραγωγής, της πώλησης και της εμπορίας όπλων «στρατιωτικού τύπου», επιτρέπει πάντως στους σημερινούς κατόχους τέτοιων όπλων να τα κρατήσουν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορικής διάθεσης αξεσουάρ που επιτρέπουν ημιαυτόματα τουφέκια να λειτουργούν σαν αυτόματα, των ειδικών κοντακιών μετατροπής, γνωστών ως bump stocks, όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού στοΛας Βέγκας την 1η Οκτωβρίου (58 νεκροί).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ