ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Συναντήσεις κορυφής στη σύνοδο του APEC-«Θολό τοπίο» το τετ α τετ Τραμπ-Πούτιν

Βιετνάμ: Συναντήσεις κορυφής στη σύνοδο του APEC-«Θολό τοπίο» το τετ α τετ Τραμπ-Πούτιν
REUTERS/Jonathan Ernst

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με μια ενδεχόμενη κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στο περιθώριο της διάσκεψης της Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), στο Βιετνάμ.

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημειώνει πως ένα ενδεχόμενο τετ α τετ των δύο ανδρών βρίσκεται σε προετοιμασία.

«Ουδεμία συνάντηση είχε επιβεβαιωθεί ποτέ και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια συνάντηση σε διμερές επίπεδο, λόγω προβλημάτων στο πρόγραμμα των δύο ηγετών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να «διασταυρωθούν» στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Αντίθετα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον εκρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδουν ότι μία πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, προετοιμάζεται ακόμη. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται ήδη στην παραθαλάσσια πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ, όπου και διεξάγεται η διάσκεψη της Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC). Εκεί θα παρουσιάσει το όραμά του για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώπιον των ηγετών πολλών χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Τραμπ έφτασε στο Βιετνάμ, τον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις Φιλιππίνες, από την Κίνα, όπου και εξέφρασε τον σεβασμό του για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ κατά την επίσκεψη καταρτίστηκε ένα “νέο σχέδιο” για την διαχείριση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά και των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ