ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία φωτογραφία που δείχνει το παγόβουνο του Τιτανικού

Σε δημοπρασία φωτογραφία που δείχνει το παγόβουνο του Τιτανικού

Η παλιά γκριζαρισμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία πιθανά να αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχειακό κειμήλιο. Δείχνει ένα μυτερό παγόβουνο στη μέση μιας ήρεμης θάλασσας, με κάποια αραιά σύννεφα στον ουρανό - ίσα που διακρίνονται. Τραβήχτηκε περίπου έναν αιώνα πίσω και μπορεί να είναι το πιο...κακόφημο παγόβουνο στην ιστορία, αυτό που βύθισε τον Τιτανικό.

Η φωτογραφία πάρθηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό του υπερωκεάνιου "Πρίγκηπας Αδαλβέρτος", στις 15 Απριλίου του 1912, ώρες μετά τη βύθιση του Τιτανικού, εξαιτίας της σύγκρουσής του με παγόβουνο το προηγούμενο βράδυ. Μέχρι να φτάσει το Prinz Adalbert ο Τιτανικός είχε χαθεί στα παγωμένα νερά, με τον αξιωματικό του Adalbert να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί.

Η φωτογραφία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ακριβώς επειδή μπορεί να είναι το παγόβουνο με το οποίο συγκρούστηκε ο Τιτανικός.

Τι κάνει όμως αυτή τη φωτογραφία να ξεχωρίζει από άλλες που πιθανόν να δείχνουν και αυτές το "κακό" παγόβουνο; Είναι το σημείωμα που έγραψε ο αξιωματικός και συνοδεύει την εικόνα. Σε αυτό αναφέρεται πως αντιλήφθηκε - είδε κόκκινη μπογιά "ελάχιστα ορατή" στο παγόβουνο.

Ο Τιτανικός βρίσκονταν στο παρθενικό του ταξίδι και διέσχιζε τον Ατλαντικό όταν χτύπησε το παγόβουνο, κουβαλώντας 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, εκ των οποίων χάθηκαν οι 1.517.

Η φωτογραφία κρεμόταν για δεκαετίες στον τοίχο νομικής εταιρείας που αντιπροσώπευε τους εκπροσώπους του πλοίου, την White Star Line. Έπαψε να υπάρχει το 2002 και οι τέσσερις συνεργάτες βγάζουν τώρα σε δημοπρασία τη φωτογραφία μαζί με το σημείωμα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασίας.

Και τα δύο προσφέρονται από το Henry Aldridge & Son, αυτός είναι ο οίκος, στο Devizes της Μεγάλης Βρετανίας. Η αρχική τιμή εκτιμάται στις περίπου 10.000 - 15.000 λίρες και η δημοπρασία θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει, όπως θα γινόταν στις ημέρες μας, τον λογαριασμό του ανθρώπου που τράβηξε τη φωτογραφία με την περιγραφή που δίνει της μπογιάς. Πάντως το σημείωμα γράφει:

"Την ημέρα μετά τη βύθιση του Τιτανικού, το ατμόπλοιο Prinz Adalbert πέρασε το παγόβουν που φαίνεται στη φωτογραφία. Η καταστροφή του Τιτανικού δεν ήταν ακόμα γνωστή σε εμάς, το τι έγινε και πως. Σε μία πλευρά ήταν ελάχιστα ορατή κόκκινη μπογιά, η οποία μάλιστα έδινε την εντύπωση πως κάποιο σκαρί σκάφους ξύστηκε στο παγόβουνο. SS Prinz Adalbert Hamburg America Line."

Υπογράφεται από τον ίδιον τον επικεφαλής αξιωματικό, ο οποίος γράφει το όνομα του ως M. Linoenewald και τρία μέλη του πληρώματος.

Μπογιά σε παγόβουνο;

Οι ειδικοί που μελετούν τα παγόβουνα λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό η κόκκινη μπογιά να είναι όντως από κάποιο πλοίο. Ο Steve Bruneau, καθηγητής στη σχολή Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Newfoundland στον Καναδά και μελετητής παγόβουνων, είπε πως η μπογιά σίγουρα θα γδέρνονταν, θα ξεκολλούσε και θα έμενε στον πάγο, σε μία τέτοια σύγκρουση. Θα παρέμενε εκεί για μια μέρα ή και παραπάνω, εάν ήταν εκτός νερού και είχε αρκετό κρύο.

Οποιαδήποτε παρατήρηση μπογιάς θα έπρεπε να γινόταν χρονικά λίγο μετά το δυστύχημα, είπε ο Martin Truffer, καθηγητής παγετώνων στο πανεπιστήμιο Fairbanks στην Αλάσκα. Όταν ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο, είπε ο καθηγητής, ο πάγος θα λειτουργούσε ως πέτρα, επομένως, ναι, θα έμενε η μπογιά επάνω του.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες του Τιτανικού, Burlingham, Montgomery & Beecher, απέκτησε την περίπου 20 ιντσών φωτογραφία, όχι πολύ μετά την τραγωδία. Ένας άλλος πελάτης, η Hamburg American Lines, τους την έστειλε όταν πληροφορήθηκε πως η εταιρεία υπερασπίζονταν τους ιδιοκτήτες.

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε και στο βιβλίο του 1955 "Μια νύχτα που πρέεπι κανείς να θυμάται", ενώ συνοδεύεται με την λεζάντα "Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό;"

Πηγή: Photograph believed to show 'Titanic Iceberg' up for auction

By Melissa Gray CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ