ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γαλλία

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γαλλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FREDERIC SCHEIBER

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μια ομάδα φοιτητών, κατά την έξοδο τους από το κολέγιο, στο προάστιο Μπλανιάκ, κοντά στη Τουλούζη της Γαλλίας τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους. 

Τα θύματα είναι φοιτητές, με τους δύο από αυτούς, μια γυναίκα κι ένας άνδρας -ηλικίας 22 και 23- να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Τουλούζης, σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με το BBC, και οι τρεις είναι κινεζικής καταγωγής.

Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη επί τόπου. Πρόκειται για έναν 28χρονο που είναι γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, για πλημμελή αδικήματα.

18702951

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FREDERIC SCHEIBER

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι "έλαβε εντολές για να προβεί σε αυτή την πράξη".

Τα γαλλικά μέσα αναφέρουν, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη και παρότι ο οδηγός ήταν γνωστός στις Αρχές, δεν βρισκόταν στη λίστα παρακολούθησης.

«Προς το παρόν, δεν εξετάζουμε το γεγονός ως τρομοκρατικό αν και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο», δήλωσε ο εισαγγελέας της Τουλούζης.

18702964

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FREDERIC SCHEIBER

Ο εισαγγελέας επέμεινε στο «ψυχιατρικό προφίλ» του 28χρονου, διευκρινίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας παρακολουθείτο από ψυχολόγους στο πλαίσιο της διαδικασίας αναστολής έκτισης δύο ποινών του, με την υποχρέωση να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.

Βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση λόγω του βαρύτατου ιστορικού του και είχε νοσηλευτεί έως τον Δεκέμβριο 2016, διευκρίνισε ο αντιεισαγγελέας.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά τρομοκρατικά κίνητρα, ο Κουιγιό απάντησε ότι «δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για κάτι τέτοιο».

Η δικαστική αστυνομία κι όχι η αντιτρομοκρατική μονάδα ανέλαβε την έρευνα για «απόπειρα δολοφονιών», διευκρίνισε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο οδηγός προετοίμαζε την ενέργειά του εδώ κι έναν μήνα

Το πρόσωπο αυτό προετοίμαζε αυτό το σχέδιο εδώ και περίπου «έναν μήνα», επισήμανε κατόπιν ο εισαγγελέας που μίλησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV.

Μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 23 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση. Ωστόσο η ζωή της δεν κινδυνεύει. Ένας νεαρός άνδρας και άλλη μια νεαρή γυναίκα, ηλικίας 22 και 23 ετών αντίστοιχα, έχουν τραυματιστεί ελαφρύτερα, είπε ο εισαγγελέας.

Η αστυνομία συνέλαβε σύντομα τον δράστη, κοντά στο σημείο της επίθεσης, όπου φαίνεται πως περίμενε τις αρχές. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Europe 1, στάθμευσε το όχημά του και περίμενε τις δυνάμεις ασφαλείας καπνίζοντας μάλιστα ένα τσιγάρο.

Στο IGS στεγάζονται πέντε ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτούν συνολικά 2.000 μαθητές και σπουδαστές.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία από τις αρχές του 2015 σε επιθέσεις την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την προσεχή Δευτέρα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις επιθέσεις στο Παρίσι, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε εννιά υπόπτους ενώ και στην Ελβετία συνελήφθη άλλος ένας σε μια συντονισμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

O δήμαρχος της Τουλούζης με ανάρτηση στο Twitter εκφράζει το σοκ του από την επίθεση στους φοιτητές στο Μπλανιάκ, ενώ προσφέρει τη στήριξή του στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ