ΚΟΣΜΟΣ

Καταλανική κρίση: Προκαλεί τριβές στο εσωτερικό των Φιλελεύθερων

Καταλανική κρίση: Προκαλεί τριβές στο εσωτερικό των Φιλελεύθερων
REUTERS/Eric Vidal

Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της, Γκι Φερχόφστατ, να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Κατά την ιστοσελίδα Politico, ενδεχόμενη αποτυχία των προσπαθειών του Φερχόφστατ να επιτύχει ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος, ίσως σημάνει και την διάλυση της ομάδας, 4ης μεγαλύτερης στο Ευρωκοινοβούλιο και τη μη εμφάνισή της μετά τις Ευρωεκλογές του 2019.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εξάλλου την Κυριακή στις Βρυξέλλες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και κατά τη στάσης που τηρεί η ΕΕ στην κρίση, απαιτώντας της απελευθέρωση των «πολιτικών κρατούμενων». Ο Πουτζντεμόντ δεν εμφανίστηκε στη διαδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, Ευρωβουλευτές και μέλη της αυτοεξόριστης πρώην καταλανικής κυβέρνησης.

2017 11 12T130524Z 2020452463 RC166A2E5D70 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA BRUSSELS DEMONSTRATION

"
Πηγή: REUTERS/Eric Vidal

«Η δημοκρατία στην Ισπανία δεν είναι απλά ασθενής, αλλά πρακτικά νεκρή», δήλωσε ο Ζοσέ Μαρία Τερικάμπρας, Ισπανός Ευρωβουλευτής, που στηρίζει το καταλανικό αίτημα για ανεξαρτησία και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι τρομερό που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται ότι, όταν κάποιος επιτίθεται κατά της δημοκρατίας, δεν μπορείς να τον χειροκροτάς» δήλωσε ο ευρωβουλευτής στους συγκεντρωμένους κατηγορώντας τον Ραχόι ότι κινείται εκτός του πλαισίου του νόμου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των φυλακισμένων πολιτικών και φώναζαν «ντροπή» κατά της ΕΕ που δεν έτεινε χείρα βοηθείας στην Καταλονία. «Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να μην βιώσουμε την επιστροφή της δικτατορίας και του φασισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο αποπεμφθείς Υπουργός Υγείας της Καταλονίας, Άντονι Κόμιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ