ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» κήρυξε τη χώρα ο οίκος αξιολόγησης S&P

Βενεζουέλα: Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» κήρυξε τη χώρα ο οίκος αξιολόγησης S&P
REUTERS

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.

Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από την δημόσια τηλεόραση VTV. Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο εμφανίστηκε ανυποχώρητος, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών.

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα έχει πάντα μια ξεκάθαρη στρατηγική και τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», πρόσθεσε. «Ας είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πιστωτές και όλους τους οίκους αξιολόγησης!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ