ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Μόσχας στη Μέι: Ανεύθυνες οι κατηγορίες για εχθρικές ενέργειες

Απάντηση Μόσχας στη Μέι: Ανεύθυνες οι κατηγορίες για εχθρικές ενέργειες
REUTERS/Mary Turner

Οι κατηγορίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι ενάντια στις «εχθρικές» ενέργειες της Μόσχας είναι «ανεύθυνες» και «αβάσιμες» και δείχνουν την ανάγκη του Λονδίνου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε έναν «εξωτερικό εχθρό» εν μέσω της διαδικασίας του Brexit. Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανακοίνωσή της.

Σε ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας, στην βρετανική πρωτεύουσα, η Μέι επέκρινε με σφοδρότητα τη Ρωσία για υποκίνηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και ότι εξαπολύει εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων.

Παράλληλα κατηγόρησε την Μόσχα ότι επεμβαίνει σε εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σε μια απόπειρα να υπονομεύσουν τους θεσμούς δυτικών χωρών.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της εργάζεται για την μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και έχει εντείνει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

«Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική δραστηριότητα», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ίδια επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Μόσχα αν αυτή εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης. «Η Ρωσία μπορεί και ελπίζω μια μέρα να το κάνει, να επιλέξει αυτή τη διαφορετική πορεία», δήλωσε, καταλήγοντας ότι:

Aλλά όσο δεν το κάνει, θα δράσουμε μαζί για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας και τη διεθνή τάξη στην οποία στηριζόμαστε.

«Αυτές οι απειλές δεν είναι καινούργιες, αλλά αυτό που τους ενώνει είναι ο ανεύθυνος και αβάσιμος χαρακτήρας των κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, υπενθυμίζοντας τις βρετανικές επεμβάσεις σε Λιβύη και Ιράκ.

«Η βρετανική κοινωνία διέρχεται σήμερα μια περίοδο που δεν είναι η καλύτερη από την άποψη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των εσωτερικών διαιρέσεων, είναι σαφές ότι ένας εξωτερικός εχθρός είναι απαραίτητος για να αποσπαστεί η προσοχή και επιλέγει τη Ρωσία, πρόσθεσε», εκφράζοντας τη λύπη της για την επιλογή της «σύγκρουσης» από την μεριά του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ