ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβαρδίστηκε αποθήκη με τρόφιμα στη Ντούμα

Συρία: Βομβαρδίστηκε αποθήκη με τρόφιμα στη Ντούμα
REUTERS/ BASSAM KHABIEH

Μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και φάρμακα σε μια κοινότητα υπό τον έλεγχο ανταρτών στη Συρία βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, μόλις τρεις ημέρες αφότου έφθασε ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.

Τρόφιμα και φάρμακα για 21.500 ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη παραδόθηκαν την Κυριακή στην Ντούμα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ). Η Ντούμα είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή ανατολικά της Δαμασκού που ελέγχουν αντάρτες και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις διένειμαν κατόπιν τα δύο τρίτα αυτής της βοήθειας, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των σφοδρών μαχών στην περιοχή, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

«Έγινε ένα πλήγμα στην αποθήκη -δύο ρουκέτες. Το ένα τρίτο της βοήθειας βρισκόταν ακόμη εκεί», διευκρίνισε ο Ιγιάντ Αμπντελαζίζ.

«Συγκεντρώσαμε όση περισσότερη μπορούσαμε (από τη βοήθεια που απέμεινε) και τη μεταφέραμε αλλού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντούμα μετέδωσε ότι άκουγε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς με ρουκέτες όλη την ημέρα, διευκρινίζοντας ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της έντασης των εχθροπραξιών.

Η Ντούμα είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Ανατολική Γούτα, όπου οι περίπου 400.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων εξαιτίας της πολιορκίας των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013.

Μολονότι η Γούτα είναι μια από τις τέσσερις περιοχές «αποκλιμάκωσης» που ορίστηκαν με τη μεσολάβηση των διεθνών υποστηρικτών των αντιμαχόμενων πλευρών για να κηρυχθούν ανακωχές, τις τελευταίες ημέρες η περιοχή βιώνει μια αναζωπύρωση των μαχών και των βομβαρδισμών του καθεστώτος.

Την Κυριακή, η ΔΕΕΣ είχε ανακοινώσει ότι 24 νοικιασμένα φορτηγά μπήκαν στην Ντούμα, σε μια επιχείρηση σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η βοήθεια που μετέφεραν αποτελείτο από τρόφιμα και φάρμακα για 21.500 ανθρώπους που τα χρειάζονται, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) ή της ΔΕΕΣ για να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς αυτούς.

Διπλή ψηφοφορία για τη χρήση χημικών στη Συρία

Διπλή ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καταρτίσει ΗΠΑ και Ρωσία για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Η Μόσχα είναι πιθανό να ασκήσει για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, ενώ ανάλογη μοίρα ενδέχεται να έχει και το δικό της σχέδιο.

Ουάσινγκτον και Μόσχα αξίωσαν να διεξαχθούν ψηφοφορίες εντός της ημέρας στο ΣΑ. Η πρώτη διαδικασία, για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ η ψηφοφορία επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης θα ακολουθήσει αμέσως μετά, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης.

Τα δύο τελικά σχέδια απόφασης προτείνουν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για έναν χρόνο. Σε προηγούμενες εκδοχές τους, η Ουάσινγκτον έκανε αρχικά λόγο για παράταση διάρκειας 24 μηνών και κατόπιν 18, ενώ η Μόσχα μίλαγε για έξι μήνες.

Αλλά αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμπίπτουν τα δύο σχέδια απόφασης, που κατά τα άλλα δεν έχουν καμιά σχέση. Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτεί να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση, που επιρρίπτει στη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για μια επίθεση με χημικά όπλα που είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο. Στο ρωσικό κείμενο, προτείνεται η αναστολή της δημοσιοποίησης των συμπερασμάτων των ερευνητών -προκειμένου να διορθωθούν αυτά που ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αποκαλεί «συστημικά λάθη»- και να σταλούν ξανά στελέχη του JIM στο πεδίο για να κάνουν πιο διεξοδική έρευνα.

Από την άλλη, το αμερικανικό σχέδιο, που υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΣΑ, αρνείται κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας. Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ταυτίζει την απόρριψη του σχεδίου απόφασης που διένειμε με τη «συναίνεση στη διάπραξη αυτών των ωμοτήτων» στη Συρία.

Η ισχύς της εντολής των ερευνητών του JIM θα εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Για να εγκριθεί από το ΣΑ, ένα σχέδιο απόφασης πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο το 2013, έπειτα από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ