ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ρομάριο και Μπεμπέτο «δίδυμο» και στην πολιτική

Βραζιλία: Ρομάριο και Μπεμπέτο «δίδυμο» και στην πολιτική
REUTERS/Sergio Moraes

Ένα από τα πιο διάσημα «δίδυμα» των γηπέδων του ποδοσφαίρου, οι θρυλικοί Ρομάριο και Μπεμπέτο,  ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, αυτή τη φορά στην πολιτική. 23 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη φανέλα της Βραζιλίας, οι επιθετικοί της Σελεσάο ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, με σκοπό να… σκοράρουν για τη μεταρρύθμιση του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Ρομάριο, ο οποίος είναι γερουσιαστής στον τόπο καταγωγής του, έκανε γνωστό ότι ο Μπεμπέτο θα συμμετάσχει στο πολιτικό του κόμμα Podemos, προκειμένου να συνεργαστούν για τη μεταρρύθμιση του Ρίο ντε Τζανέιρο, που οδηγείται σε χρεοκοπία και απειλείται από την αυξανόμενη βία.

«Το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα», ανέφερε ο Ρομάριο σε σύντομη δήλωση. «Μαζί μπορούμε να ανοικοδομήσουμε το Ρίο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλος μας». Ο Ρομάριο δήλωσε έτοιμος να γίνει κυβερνήτης του Ρίο το επόμενο έτος, ενώ ο Μπεμπέτο θα μπορούσε να βρεθεί στη Γερουσία.

Οι φίλαθλοι του Ρίο κατά τη δεκαετία του '80 και του '90 παρακολουθούσαν την μονομαχία των γκολ από τους δύο επιθετικούς της Φλαμένγκο και Βάσκο ντα Γκάμα, δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους της πόλης. Ο Ρομάριο σημείωσε επίσης εκατοντάδες γκολ στην Ευρώπη με PSV Αιντχόφεν και Μπαρτσελόνα, ενώ ο Μπεμπέτο είχε μια χρυσή περίοδο με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Αλλά και από την συνύπαρξή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φίλαθλοι έχουν να θυμηθούν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά, μία ιδιαίτερη στιγμή, στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Ο Ρομάριο είχε βάλει μπροστά στο σκορ την Βραζιλία, δέκα λεπτά αργότερα σκόραρε ο Μπεμπέτο, του οποίου η σύζυγός του είχε γεννήσει έναν γιο μόλις λίγες ημέρες πριν.

Ο Μπεμπέτο έτρεξε να πανηγυρίσει «κουνώντας» ένα φανταστικό μωρό, ο Ρομάριο τον μιμήθηκε και ο πανηγυρισμός έγινε μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του τουρνουά. Η Βραζιλία κέρδισε 3-2, ενώ στον τελικό νίκησε την Ιταλία στα πέναλτι και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο μια τέταρτη φορά ρεκόρ στην ιστορία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ