ΚΟΣΜΟΣ

Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού

Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού
Σέρτζιο Καναβέρο EPA/LISI NIESNER

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη, πετυχημένη, μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού στον κόσμο. Η επέμβαση κράτησε 18 ώρες και έγινε σε ένα πτώμα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ότι η επανασύνδεση του κεφαλιού με τη σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι εφικτή.

Ο Ιταλός καθηγητής Σέρτζιο Καναβέρο έγινε διάσημος όταν δήλωσε πως εργαζόταν πάνω στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού. Τώρα, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στη Βιέννη ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε η πρώτη ανθρώπινη μεταμόσχευση κεφαλιού κι πως η επιχείρηση σε ζωντανό άτομο θα γίνει «αμέσως».

Η επέμβαση έγινε από ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ξιαοπίνγκ Ρεν, ο οποίος τον περασμένο χρόνο είχε μεταμοσχεύσει ένα κεφάλι στο σώμα μίας μαϊμούς.

«Η πρώτη ανθρώπινη επέμβαση σε ανθρώπινα πτώματα έγινε. Αυτό είναι το τελικό βήμα πριν αρχίσουν επίσημα οι μεταμοσχεύσεις κεφαλιού, κάτι που θα γίνει άμεσα» επισήμανε ο Καναβέρο, σημειώνοντας πως το επόμενο στάδιο είναι η πλήρης ανταλλαγή κεφαλιού ανάμεσα σε νεκρούς δωρητές.

Η επερχόμενη πρώτη επέμβαση

Ο Ιταλός καθηγητής έχει ήδη βρει τον πρώτο του ασθενή. Πρόκειται για τον Ρώσο Valery Spiridinov, του οποίου το κεφάλι θα παγώσει και ύστερα θα τοποθετηθεί σε ένα νέο σώμα, σύμφωνα με τον γιατρό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ